Overleg over Kosovo in Parijs hervat

Kort voor de hervatting van het Kosovo-overleg in Parijs, vanochtend, hebben de Serviërs gezegd zich te blijven verzetten tegen een vredesplan dat voorziet in de komst van NAVO-troepen naar Kosovo; de Kosovaren willen het vredesplan alleen tekenen als het voorziet in de komst van die NAVO-troepen.

Het overleg wordt hervat onder slechte voortekenen: niet alleen liggen de standpunten ver uiteen, Kosovo zelf heeft een uiterst bloedig weekeinde achter de rug. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, zei gisteren dan ook niet optimistisch te zijn. ,,Als je de elementen bekijkt, ziet het er niet goed uit. We zijn ondanks constante, gecoördineerde, wereldwijde druk niet echt opgeschoten. Dat is de realiteit. Maar moeten we dan opgeven? Geen sprake van'', aldus Védrine in een televisiedebat, gisteravond. NAVO-chef Javier Solana noemde gisteren het overleg de ,,laatste kans'' voor de Serviërs.

Vanochtend kwamen de delegaties van de Serviërs en Kosovo-Albanezen in Parijs bijeen voor het overleg, dat drie weken geleden in Rambouillet werd afgebroken om de Albanezen de kans te geven het vredesplan van de internationale Contactgroep in eigen land uit te leggen. Dat plan voorziet in autonomie voor Kosovo binnen Servië, een aftocht van de Servische troepen, ontwapening van het UÇK en de legering van een NAVO-vredesmacht. Volgens de leider van de Albanese delegatie, Hashim Thaçi, zullen de Albanezen pas aan de onderhandelingstafel hun ,,definitieve antwoord'' op het plan geven. Maar andere leden van de delegatie zeiden dat het vredesplan wordt getekend, op voorwaarde dat de Serviërs instemmen met de legering van de NAVO-troepen in Kosovo.

De Serviërs bleven zich daar echter hard tegen verzetten: een NAVO-strijdmacht in Kosovo is volgens Belgrado een bezettingsmacht. De Joegoslavische vice-premier Ratko Markovic, delegatieleider, zei gisteren in Parijs dat Servië ,,Kosovo alleen kan verliezen als het wordt verslagen door anderen die sterker zijn, en niet door onderhandelingen. Kosovo kan ons alleen met geweld worden afgenomen. En dan zal het heroveren van Kosovo het belangrijkste doel van de natie worden.'' Een ander lid van de Servische delegatie zei vanochtend dat de Serviërs in Parijs niet willen praten over de militaire kant van het vredesplan, maar alleen over de politieke.

De Parijse conferentie is, anders dan die in Rambouillet, niet gebonden aan een slotdatum. Algemeen wordt verwacht dat de conferentie drie tot vier dagen duurt.

In Kosovo vielen zaterdag bij twee bomaanslagen, in de steden Mitrovica en Podujevo, zeven doden. In Mitrovica ontplofte een bom in een winkelcentrum. Hier vielen vier doden en dertig gewonden. In Podujevo ontploften twee bommen vlak na elkaar. Daar vielen drie doden en 28 gewonden. Een van de doden was een Albanees die onder onopgehelderde omstandigheden vlak na de explosies werd doodgeschoten. De Serviërs en de Albanezen gaven elkaar de schuld van de aanslagen. Zowel zaterdag als zondag werd bovendien gevochten tussen Servische eenheden en het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Servische troepen staken na zware bombardementen huizen in brand van dorpen bij Vucitrn, uit wraak voor de dood van twee Servische burgers, vorige week. Bij Štimlje viel het UÇK tot twee keer toe een Servisch konvooi aan. Gisteren werd bij Klina langdurig gevochten. Hier vielen volgens de Serviërs vier doden aan de kant van het UÇK. (Reuters, AFP, AP)