Nieuws om de hoek

Eerlijk is eerlijk, een `grote uitslaande fik' vindt hij boeiender. Maar voor een kakkerlakkenplaag haalt Floris Mulder (26) zijn neus ook niet op. ,,Nieuws is nieuws, groot of klein'', zegt de verslaggever van Radio M. Bovendien: ,,Hoe kleiner het leed, hoe groter vaak de belangstelling van de luisteraar.''

Kakkerlakken teisteren de L-flat in Zeist. Een grootscheepse schoonmaakoperatie moet een einde maken aan de overlast. Mulder neemt poolshoogte. Gewapend met een antigifmasker betreedt hij samen met de dienstdoende verdelger en diens sproeier een van de 748 woningen. Twintig minuten en een gesprekje met een flatbewoner (,,Heeft u ooit zo'n beestje aangetroffen in de keukenkast?'') later zet Mulder koers richting de andere kant van Zeist, waar Radio M zetelt in een voormalige kostschool. In de studio bewerkt hij het geluidsmateriaal zodanig dat hij uiteindelijk drie verschillende reportages overhoudt. ,,Voor elke uitzending een andere versie.''

De publieke regionale omroep van de provincie Utrecht, Radio M, zendt 24 uur per dag uit. Naast muziek, een discussieprogramma (De Stem van M) en landelijk nieuws brengt de omroep twaalf keer per dag vanaf half zeven 's ochtends, een regionaal bulletin. ,,Het nieuws bij de buurman om de hoek voorzien van een muzikaal randje'', in de woorden van directeur Hans Erichsen.

Tot vier jaar geleden ging de zender door het leven als Radio Utrecht. Maar omdat luisteraars die naam associeerden met de stad in plaats van de provincie, doopte het station zichzelf om in Radio M, waarbij de M staat voor Midden-Nederland. Toch kleven ook aan die werktitel nadelen, erkent Erichsen. ,,Want de vraag is waar ons werkterrein begint en waar het eindigt. Afgaande op de atlas valt Vianen buiten ons gebied, maar die stad heeft van oudsher meer binding met Utrecht dan met Zuid-Holland.''

Aan het bereik zal het in elk geval niet liggen. Tot woede van vele commerciële zenders beschikt Radio M over een zeer krachtige zendmast. Wie Nederland via Oberhausen binnenrijdt, kan 100.1 FM al ontvangen. Om een goede ontvangst in de provincie te garanderen – wettelijke norm: 99 procent – gebruikt het station vanwege het glooiende landschap een sterke zender.

Zoals zoveel regionale publieke zenders verkeert de omroep (jaarlijks budget: zes miljoen gulden, 45 vaste medewerkers) in financiële nood. Het station moet daarom een gedaanteverwisseling ondergaan. ,,Veranderen van een journalistiek in een marketing-gericht bedrijf'', zegt Erichsen.

Tien jaar bestaat Radio M nu en hoewel de cijfers hem tevreden stemmen, hoopt Erichsen binnenkort een inventarisatie te maken van de wensen van het regionale publiek. Zijn zender trekt in de provincie Utrecht van 06.00-24.00 uur gemiddeld 65.000 luisteraars. Ter vergelijking: Radio 1 bereikt in Utrecht 116.000 luisteraars over dezelfde periode. ,,Nieuws is meer en meer een produkt geworden. Onder druk van de politiek zijn ook wij gedwongen in te spelen op de behoefte. Dat kan op termijn zelfs onze journalistieke keuze en aanpak beïnvloeden.''

In de strijd om de gunst van de luisteraar besteedt Radio M wekelijks tien uur aan sport. Voetbal vormt verreweg het belangrijkste bestanddeel. ,,Utrecht is een voetbalmaffe provincie'', weet sportverslaggever/presentator René van den Berg. ,,Veel grote amateurclubs en één Betaald Voetbal Organisatie waar altijd wat gebeurt.''

Hij doelt op FC Utrecht, de eredivisionist waar hij kind aan huis is. Zijn journalistieke onafhankelijkheid lijdt daar naar eigen zeggen niet onder. ,,Zwart is zwart, wit is wit. Radio liegt niet. Ik kan het niet grijs maken.''

FC Utrecht staat bekend om zijn fanatieke aanhang. Van den Berg weet er alles van. ,,Als ik op zondag net iets te hard roep dat Ajax een strafschop verdient, ben ik de volgende ochtend een kankerjood.'' Bang voor represailles beweert hij niet te zijn. ,,Blaffende honden bijten niet.''