Moya verliest eerste duel als nummer één

Zaterdag verkeerde Carlos Moya in een roes nadat hij als eerste Spaanse tennisser de nummer één van de wereld werd. Gisteren ondervond de 22-jarige kampioen van Roland Garros dat de aanvoerder van de wereldranglijst dat zijn collega's hem beschouwen als groot wild waarop gretig wordt gejaagd. Een dag nadat Moya de Amerikaan Sampras onttroonde als de nummer 1 van de ATP-ranking, verloor hij in de finale van het Super 9-toernooi in Indian Wells in vijf sets (5-7, 6-4, 6-4, 4-6 en 6-2) van Philippoussis. Toen had Moya het ultieme moment in zijn carrière al beleefd. ,,Ik dacht dat het winnen van een grandslamtoernooi niet te overtreffen was, maar nu weet ik beter'', prevelde hij.

Nadat Sampras al in de tweede ronde verrassend werd uitgeschakeld door Mantilla en vervolgens ook uitdagers als Kafelnikov en Corretja wegvielen, lag de weg vrij voor een machtsgreep van Moya. Een zege op de Braziliaan Kuerten volstond om de eerste plaats op de wereldranglijst over te nemen van Sampras, die al 263 weken op die positie heeft gebivakkeerd. De 27-jarige Amerikaan is nog zeven weken verwijderd van het record van Ivan Lendl, die 270 weken de beste tennisser van de wereld was. Met een olijk dansje met zijn coach Jose Perlas en zijn trainer Luis Miguel Morales, gevolgd door een ferme slok champagne, vierde Moya zaterdag zijn troonsbestijging.

,,Toen ik naar Indian Wells kwam, dacht ik geen moment aan de eerste plaats op de wereldranglijst'', vertelde Moya. ,,Ik had drie weken weken vrij genomen en was lekker gaan skiën. Misschien ging het daarom wel zo goed. Maar toen ik de eerste plaats kon overnemen, werd ik knap zenuwachtig. Het bleef maar door mijn hoofd spoken dat de ik de beste van de wereld kon worden. Nu dat is gelukt, geeft dat me een onbeschrijfelijk gevoel. Bij mijn ouders en mijn broer stonden de tranen in de ogen. Hier heb ik als kind altijd van gedroomd.''