Lewis furieus na remise in titanenstrijd

Het wereldtitelgevecht tussen Evander Holyfield en Lennox Lewis is in een anticlimax geëindigd. Na twaalf ronden besloot de jury zaterdag in New York geen winnaar aan te wijzen in het duel der zwaargewichten. Lewis reageerde furieus op de beslissing. ,,Ik ben bestolen'', sprak de Engelse bokser na afloop van het gevecht.

Lewis krijgt binnen zes maanden een herkansing. Onder druk van de protesten hebben de drie grootste wereldbonden, de WBA, de WBC en de IBF, besloten dat beide boksers binnen een half jaar opnieuw de strijd met elkaar aanbinden.

Voor het eerst sinds 1992 stond zaterdag in Madison Square Garden de onbetwist belangrijkste kampioensgordel in het profboksen op het spel, de titel in het zwaargewicht. Alle grote bonden verleenden medewerking aan het titanengevecht tussen de 36-jarige Holyfield en de drie jaar jongere Lewis.

Geen van beiden wist de hooggespannen verwachtingen waar te maken, al was Lewis naderhand van mening dat hij het gevecht had gedomineerd. ,,Ik kan deze uitslag niet geloven'', stamelde de titelhouder van de WBC. ,,Ik ben ontgoocheld. Ik heb het gevoel dat ik het gevecht met mijn handen omlaag heb gewonnen.''

Niet alleen Lewis voelde zich bestolen. De ruim 20.000 toeschouwers uitten hun ongenoegen over de beslissing met een luid fluitconcert. Ook Lewis' manager Frank Maloney was des duivels. ,,Als ik premier Blair was zou ik alle diplomatieke betrekkingen met Amerika onmiddellijk verbreken.''

Woedend waren bokser en manager met name op het Britse jurylid Larry O'Connol, die geen winnaar kon aanwijzen. In de Engelse pers werd O'Connol vanmorgen een gebrek aan vaderlandsliefde verweten. Zijn Zuid-Afrikaanse collega Stanley Christoudoulou gunde Lewis de zege, terwijl het Amerikaanse jurylid Jean Williams de meeste treffers noteerde voor landgenoot Holyfield.

Morele steun kreeg Lewis van de Britse minister van Sport, Tony Banks. Tegenover de BBC-radio riep hij gisteren al op tot een herkansing. ,,Lewis heeft het gevecht gewonnen'', aldus Banks. ,,De jurering was bizar. Het publiek zal zich bestolen voelen.'' Voormalig kampioen Frank Bruno, eveneens een Engelsman, deed de beslissing af als ,,een onvervalst staaltje Amerikaanse politiek''.

Lewis nam verreweg de meeste initiatieven, maar wist de aanvallen niet af te ronden. Holyfield beperkte zich vooral tot verdedigen en bleef het antwoord schuldig op de lange reach van de Engelsman. Promotor Don King beschouwde de klaagzang van Lewis als een teken van onmacht. ,,Als hij echt zoveel sterker was geweest, had hij Holyfield tegen de vlakte moeten slaan. Dat heeft hij nagelaten en dus moet hij niet zeuren.''

King was zaterdag de grote winnaar. Als geen ander weet de omstreden zakenman dat een tweede gevecht de huidige omzet (200 miljoen gulden) kan evenaren.