Kamer tegen compensatie voor stroomproducenten

Kleinverbruikers moeten snel kunnen profiteren van de liberalisering van de elektriciteitssector, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Ook moet minister Jorritsma (Economische Zaken) kijken of de overheid onrendabele contracten uit het verleden, de `bakstenen', wel moet compenseren.

Alle partijen pleitten vanochtend bij het debat over de nieuwe Elektriciteitswet voor een andere manier van compensatie van de kosten van die `bakstenen'. Nu betalen alleen afnemers een heffing op het transport van stroom. De PvdA stelde voor de producenten van energie naar rato mee te laten betalen.

Kamerlid Crone: ,,Kleine, decentrale producenten gaan heel bewust dicht bij kleine afnemers en lokale netten zitten. Waarom bent u wél voor rekeningrijden op de snelweg, maar blijkbaar niet voor rekeningrijden op het elektriciteitsnet? Laat mensen betalen voor dat deel van het energienet dat ze daadwerkelijk gebruiken.''

De liberalisering van de elektriciteitssector zal in drie termijnen worden doorgevoerd. Sinds dit jaar mogen grootverbruikers hun stroom al kopen bij een aanbieder naar keuze, in 2002 volgen de middelgrote afnemers en in 2007 de kleinverbruikers.

Met de overname van de Utrechtse energieproducent Una door de Amerikaanse gigant Reliant Energy, vorige week, heeft de discussie over de niet-marktconforme contracten volgens PvdA, D66 en CDA een nieuwe impuls gekregen. De hoge prijs die Reliant voor Una betaalt geeft aan dat de `bakstenen' de waarde van de productiebedrijven kennelijk niet sterk verlagen, meent de Kamer. Die waarde blijkt op de vrije markt veel hoger dan verwacht.

EZ wil de stroomproducenten deels compenseren voor de kosten van de bakstenen. Van Walsum (D66) vindt echter dat de productiebedrijven en hun aandeelhouders hiervoor zelf verantwoordelijk zijn.

Crone en Van den Akker (CDA) pleitten tegen compensatie door de overheid. ,,De prijzen die nu voor de producenten worden betaald doen vermoeden dat Reliant Una ook had overgenomen als de bakstenen erbij hadden gezeten'', stelde Van de Akker. Voûte (VVD) stelde dat degene die verantwoordelijk is voor de bakstenen (de overheid) ook moet zorgen voor een goede oplossing.