Journalist Reitsma voorzitter

Theo Reitsma, sportverslaggever bij NOS Sport, is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB). Hij werd zaterdag in Nieuwegein unaniem gekozen door de ledenvergadering. Het is de bedoeling dat de landelijk bekende Reitsma (57) de KNBSB een broodnodige impuls gaat geven. Het ledental van de bond zakte de afgelopen jaren naar een zorgwekkend niveau van 23.000 leden. ,,Ik vind deze twee sporten de moeite waard om me druk over te maken'', zegt de journalist die zelf vele jaren op een bescheiden niveau honkbalde bij Rooswijk uit Velsen.

Bent u niet bang voor belangenverstrengeling?

Reitsma: ,,Daar maak ik me geen zorgen over. Ik ben voorzitter geworden van een kleine sportorganisatie. Met de KNVB of KNSB had zoiets niet gekund. Die bonden zijn te groot. Ik zal voor televisie geen verslag meer doen bij Nederlandse honk- en softbalwedstrijden. Lijkt me niet juist. Dat is jammer, aan de andere kant hoef je niet je hele leven hetzelfde te doen. Ik kan me wel voorstellen dat ik wedstrijden uit de Amerikaanse Major League en de World Series blijf verslaan. Want ik hou van deze sport.''

Wat moet er veranderen binnen de KNBSB?

,,Het moet weer in een bredere kring duidelijk worden dat honkbal en softbal prettige sporten zijn. Daar ga ik me voor inzetten. Hoe? Door me veel te laten zien in het land bij de mensen die deze takken van sport beoefenen. Ik hoor dan misschien ideeën die ik kan gebruiken. Ik zal in ieder geval van mijn enthousiasme getuigen. Dat vergeten mensen weleens. Men praat veel, maar het gaat toch vooral om het doen. Een beetje Rotterdams, zeg maar.''

Heeft u al een voorzittershamer?

,,Nee, die heb ik niet nodig. Ik kan zonder ook wel een zaal toespreken. Ik ben anders dan de meeste bestuurders in de sport. Die zijn om hun bestuurlijk vermogen gekozen, ik ben vooral een praktisch iemand. Ik heb veel topsport meegemaakt en ik heb ook gezien hoe een kleine club wordt geleid met al zijn akkefietjes. Die ervaring kan ik nu goed gebruiken.''