Israel levert Jordanië dit jaar minder water

Jordanië weigert zich neer te leggen bij het Israelische besluit van gisteren om het Hashemitische koninkrijk dit jaar minder water te leveren dan in het vredesverdrag tussen beide landen is bepaald. Voor de nieuwe Jordaanse koning Abdallah is deze Israelische beslissing een ernstige tegenslag omdat Israelisch water in het bijzonder de Jordaanse hoofdstad Amman in 1998 heeft gespaard voor een nog ernstiger gebrek aan drinkwater dan reeds het geval was.

Gebrek aan drinkwater kan volgens Israelische kenners van Jordanië gevolgen hebben voor de stabiliteit van het Jordaanse regime. De vrede die koning Hussein in oktober 1994 met Israel sloot, heeft Jordanië niet gebracht waarop in Amman werd gehoopt. De watercrisis tussen beide landen kan de Jordaanse frustratie over de vrede met Israel alleen maar vergroten. De Amerikaanse diplomatie oefent overigens druk op Israel uit om Jordanië een grotere rol te laten spelen in de Palestijnse economie op de Westelijke Jordaanoever als een bijdrage tot verbetering van de Jordaanse eceonomie, die in grote moeilijkheden verkeert.

Op uitdrukkelijk verzoek van koning Hussein besloot premier Benjamin Netanyahu vorig jaar Jordanië 25 miljoen m³ extra zoet water uit het meer van Tiberias te leveren. Volgens de krant Ha'aretz van vandaag pompte Israel vorig jaar in totaal 55 miljoen m³ in het Jordaanse waterleidingsysteem. Israel is bereid Jordanië dit jaar slechts 18 miljoen m³ water te leveren, twee miljoen m³ minder dan waartoe Israel zich volgens de media jegens Jordanië heeft verplicht. Israel heeft dit besluit genomen wegens de aanhoudende droogte die het waterpeil in het Meer van Tiberias, de voornaamste waterbron, dramatisch heeft doen dalen.

Meir Ben Meir, de hoge commissaris voor water, zei vanmorgen dat in het vredesverdrag met Jordanië niet is voorzien wat in tijden van droogte moet worden gedaan. ,,Het is mijn verantwoordelijkheid voor de Israelische waterhuishouding te zorgen'', zei hij. Volgens hem heeft hij de Israelische landbouw al 25 procent minder water geleverd. Indien de droogte aanhoudt, zal de landbouw het naar zijn zeggen dit jaar met nog veel minder water moeten doen. Tenzij het weer omslaat, zal de hoeveelheid regenwater volgens Meir Ben Meir dit jaar 40 procent onder het jaargemiddelde komen te liggen.

Voor de drinkwatervoorziening in Israel heeft de droogte de komende jaren nog geen effect, omdat er nog flink kan worden bezuinigd op de hoeveelheid water die aan de landbouw wordt geleverd. Niettemin wordt de bevolking op het hart gedrukt om zorgvuldig met water om te springen om rantsoenering te voorkomen.