Internationale beurzen

LONDEN

De Londense effectenbeurs werd vanochtend naar beneden getrokken door een aantal negatieve berichten. De toonaangevende FTSE100-index stond tegen het middaguur met een verlies van bijna 50 punten punten (0,79 procent) op 6232,3 punten.

Het aandeel Cable & Wireless (C&W) maakte een flinke val na het nieuws dat Veba haar belang van 10,2 procent in het telecombedrijf verkocht heeft voor een prijs die 11,5 procent onder de slotkoers van vrijdag lag. De koers van C&W zakte met 9,2 procent naar een beurskoers van 754,5 pence. Branchegenoten gingen mee onderuit: BT met 3,9 procent, Vodafone met 1,4 procent.

FRANKFURT

In lijn met beurzen elders in Europa was ook de stemming op de aandelenmarkt in Frankfurt matig. De DAX-index, waarin de belangrijkste Duitse aandelen worden gewogen, stond rond het middaguur op 5001,56 punten, 6,60 punten ofwel 0,13 procent minder dan het slot op vrijdag.

In de vroege ochtend zag het er aanvankelijk iets beter uit: Frankfurt opende op 5013 punten en steeg tot bijna 5063, om vervolgens onder de 5.000-puntengrens te zakken.

PARIJS

De aandelenmarkt in Frankrijk was vanochtend opnieuw zwak gestemd. De CAC40-index bleek niet in staat de sterke weerstandgrens van 4.200 punten te doorbreken en stond rond het middaguur met een verlies van 28,62 punten (0,69 procent) op 4146,41.

Bankaandelen hadden in tegenstelling tot de voorgaande dagen geen positief effect op het marktsentiment. Beleggers zijn in afwachting van nieuws over de spectaculaire dubbelbieding van BNP op twee grote banken.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de week met winst begonnen. Maandag steeg de Nikkei-index met 290,74 punten (1,9 procent) tot 15.779,60. De ochtendhandel werd afgesloten met een stijging van 0,5 procent. In eerste instantie gingen de koersen naar beneden, maar het lagere niveau trok koopjesjagers aan waardoor de beurs de stijgende lijn weer snel te pakken kreeg.

Vooral Nissan ging hard omhoog. Het aandeel van de Japanse autofabrikant steeg met maar liefst 13,2 procent door berichten dat Renault een belang van 33,4 procent zou willen hebben. De beurs van Zuid-Korea was ook hoge. De stijging in Seoul bedroeg 0,2 procent. In Australië stegen de aandelenkoersen gemiddeld met bijna 1 procent, wat de beursindex wederom op een record zette. Hongkong opende lager, maar was aan het eind van de handel 0,3 procent hoger.