Gebroeders Flint dreutelen voort

Een man speelt een deuntje op een accordeon, ergens huilt een baby, een moeder spreekt sussende woordjes, een andere man zingt een weemoedig wijsje bij de ukelele en een derde loopt naar de microfoon om te vertellen waar het vanavond over gaat. Het is alsof er een klankbeeld op de radio begint – overal klinkt geluid, zegt de versterkte stem, en deze keer gaan we luisteren naar de geluiden van een willekeurige winkelstraat die we de Haarlemmerstraat zullen noemen.

Het orgaan van Corti, genoemd naar het deel van het oor dat geluidsprikkels doorgeeft naar de hersenen, is bedacht door Stef van den Eijnden en Felix Strategier, het oprichtersduo van de theatergroep Gebroeders Flint. Het thema blijkt het excuus te vormen voor een aaneenschakeling van losse scènetjes met lange, spanningsloze tussenpozen, die verder weinig met het fenomeen van onze geluidsomgeving van doen hebben. Ja, in het begin nog wel, als de geluiden van het opstaan worden nagedaan en daarna de stilte aan de ontbijttafel mooi wordt verstoord door het versterkte besmeren – en eten – van een beschuit.

Maar het volgende tafereeltje is een wezenloze parodie op een Oibibio-achtige klanktherapie, die vooral verzonnen lijkt omdat Beppe Costa zo aardig het giechelige Engels van een Indiase goeroe kan nadoen. Vervolgens verzandt een eindeloos buurpraatje in een doorzeverend Besame mucho, waarvan het melodietje tenslotte ook weerklinkt in het gedruis van een hakkenbar. En verder, verder gebeurt er eigenlijk niet veel vermeldenswaardigs meer, want persiflages op vlotte radiopresentatoren en jofele ceremoniemeesters op buurtfeesten zijn al honderden keren elders vertoond – ook in de voorstellingen van de Gebroeders Flint. Nog maar weer een krukkig zangnummertje bij een gammel orgeltje, en nog één en nog één, want er komt nog heel wat bij kijken voordat zo'n voorstelling lang genoeg duurt.

Volgens het programmablaadje is Het orgaan van Corti tot stand gekomen `met dank aan' Aike Dirkzwager, nadat de samenwerking met een andere regisseur in een eerder stadium werd verbroken. De achtergronden ken ik niet, maar in elk geval is in de voorstelling geen hand van een regisseur zichtbaar. Evenmin als enige dramaturgie. Het dreutelt maar zo'n beetje voort en het duurt toch nog vijf kwartier voordat in de Haarlemmerstraat de nacht valt. Dan wordt het stil.

Voorstelling: Het orgaan van Corti, door Gebroeders Flint. Spelers: Beppe Costa, Stef van den Eijnden, Trudie Lute en Felix Strategier. Muziek: Dionys Breukers. Gezien: 11/3 in Laktheater, Leiden. Tournee t/m 24/4. Inl. (020) 6257476.