Fiat STE voor functie Jongbloed

Financiële toezichthouders hebben de ban op voormalig Staal-bankier drs. A. Jongbloed opgeheven. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) is akkoord gegaan met de benoeming van Jongbloed tot directeur van IMG Holland, een commissionairsbedrijf dat aandelenhandel via Internet aanbiedt. In het verleden heeft de Nederlandsche Bank een directiefunctie voor Jongbloed in de weg gestaan.

De STE, die toezicht uitoefent op beursbedrijven als IMG, heeft de goedkeuring vanochtend bevestigd. ,,Het is op een haar na rond'', aldus een woordvoerder van STE. Hij wil niet bevestigden dat ook de Nederlandsche Bank groen licht heeft gegeven voor de directiefunctie.

,,Ik kan alleen zeggen dat we als toezichthouders in het algemeen wel uniforme regels over het begrip betrouwbaarheid hebben. Bij deskundigheid liggen de criteria natuurlijk anders omdat het vakgebied verschillend is.''

Volgens Jongbloed zelf heeft ook de Nederlandsche Bank toestemming gegeven voor zijn directiefunctie bij IMG. ,,Er is mij verzekerd dat er overleg is geweest. Beide toezichthouder hebben verklaard dat beleidsfuncties in de financiële wereld weer mogelijk zijn''.

Jongbloed moest in 1989 onder druk van de Nederlandsche Bank bij Staal vertrekken. Het toenmalige moederbedrijf van deze bank, Vendex, moest na zijn vertrek voor honderden miljoenen gulden aan bezittingen overnemen om de bank van de ondergang te redden. Na Staal, inmiddels onderdeel van de Achmea-groep, werd Jongbloed adviseur van de beleggingsinstelling Groeigarant.

In 1993 deed hij nog een poging om (in zijn eigen woorden) `het beroepsverbod' van de Nederlandsche Bank op te heffen, waardoor hij directeur zou kunnen worden bij Groeigarant. Het College van Beroep van het Bedrijfsleven verklaarde zich echter niet ontvankelijk. ,,Toen heeft de Nederlandsche Bank verklaard een nieuwe aanvraag van mij opnieuw te beoordelen. Het blijkt nu dat dat inderdaad is gebeurd'', aldus Jongbloed.