Executies van militairen in Irak

Ten minste zeven hoge Iraakse officieren, onder wie een persoonlijke adviseur van president Saddam Hussein, zijn op 2 maart geëxe- cuteerd omdat ze zouden hebben samengezworen tegen Saddams bewind.

Dat meldden dit week- einde het Britse zondagsblad The Sunday Times en een Irakese oppositiegroep die zijn hoofd- kwartier in Londen heeft. Onder de terechtgestelden is volgens beide bronnen generaal Kamel Sajit, bevelhebber van de Irakese bezettingstroepen in Koeweit aan de vooravond van de Golfoorlog en enige tijd Iraaks gouverneur van de bezette Golfstaat. Vorig jaar kreeg Sajit een adviseurs- functie in het presidentieel paleis. Volgens The Sunday Times, die rept van de meest serieuze couppoging tegen Saddams bewind sinds de Golfoorlog van 1991, had Sajit steun gekregen van generaal Yalechin Omar, die was gestationeerd in het Noord- Iraakse Kirkuk en hadden de twee samen met vijf andere ontevreden officieren het plan opgevat om Kirkuk over te nemen en vandaar- uit de strijdkrachten op te roepen zich bij hen aan te sluiten. Volgens een woordvoerder van het opposi- tionele Irakese Nationale Congres zijn niet zeven, maar 23 officieren geëxecuteerd. (AFP)