Duitse rol in EU niet aangetast

De regering-Schröder gaat ervan uit, dat het vertrek van Oskar Lafontaine, minister van Financiën, uit de politiek geen nadelige uitwerking zal hebben op het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie.

Staatsminister Günter Verheugen (SPD) van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bonn zei, dat de ministerswisseling voor de Duitse opstelling bij de onderhandelingen over `Agenda 2000' geen consequenties zal hebben. Het financiële voorwerk voor de onderhandelingen over het hervormingspakket is al afgerond, aldus Verheugen. Zelf spelen Verheugen, zijn minister Joschka Fischer van Buitenlandse Zaken (Groenen) en bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) een sleutelrol bij het overleg. Schröder zelf is vandaag aan een vijfdaagse rondreis begonnen langs alle hoofdsteden van de EU-landen.

Volgens Verheugen gaat het er nu vooral om bij de bijzondere EU-top in Berlijn op 24 en 25 maart op het niveau van de staats- en regeringsleiders een politiek compromis te vinden. Deze opgave wordt door de wisseling van een minister van Financiën niet gemakkelijker of moeilijker. Werner Müller, de partijloze minister van Economische Zaken, zal de taken van Lafontaine de komende weken, ook op de top in Berlijn, overnemen. Op 7 april treedt Hans Eichel aan als nieuwe minister van Financiën.

Bonn wijst erop dat Lafontaine in het overleg over Agenda 2000 nauwelijks een leidende rol speelde. Ook in de zaak van de financiële hervorming in de EU heeft Lafontaine zich op de achtergrond gehouden. Over de Duitse eis ten aanzien van daling van de netto-bijdrage heeft in de Duitse regering steeds consensus bestaan.

Ook premier Wim Kok zei dat Lafontaines vertrek geen uitwerking op het Duitse EU-voorzitterschap hoeft te hebben. ,,De laatste maanden hebben we niet gemerkt, dat Lafontaine zich sterk met de EU-hervorming heeft bemoeid'', aldus Kok tegen de Duitse zakenkrant Handelsblatt.