Doorbraak in vredesoverleg Afghanistan

De strijdende partijen in de Afghaanse burgeroorlog hebben gisteren na vier dagen onderhandelen in de Turkmeense hoofdstad Ashgabat onverwachts een doorbraak bereikt.

De islamitische Talibaanbeweging, die ongeveer 90 procent van het Afghaanse grondgebied controleert, kwam met de noordelijke oppositie overeen een brede coalitieregering te vormen waarin alle etnische en religieuze groeperingen in Afghanistan zijn vertegenwoordigd.

Tijdens de geheime onderhandelingen, die onder toezicht van de Verenigde Naties werden gehouden, spraken de Talibaan en de noordelijke alliantie verder af een gezamenlijke justitieel apparaat en een wetgevend orgaan op te zetten. Ook laten de partijen ieder 20 krijgsgevangenen vrij. Over de details van de overeenkomst spreken de partijen vermoedelijk binnen twee weken in Afghanistan. Ook zou dan een permanent staakt-het-vuren ter sprake moeten komen.

Wakil Ahmed Muttawakil, de leider van de Talibaan-delegatie, was gisteren optimistisch over de kansen op vrede in Afghanistan. ,,Als we het eens worden over de details en de personele invulling van de regering worden we het ook eens over een staakt-het-vuren'', zei Muttawakil.

De twee belangrijkste buurlanden van Afghanistan, Iran en Pakistan, reageerden gisteren positief op het nieuws over het akkoord. De Iraanse regering, belangrijkste steunpilaar van de noordelijk alliantie en de shi'itische moslim-minderheid in Afghanistan, zei te hopen dat het akkoord de weg zou vrij maken voor vrede en de vorming van een ,,onafhankelijke, gekozen regering''. Iran verkeert op voet van oorlog met de Talibaan sinds de islamitische strijders afgelopen najaar 10 Iraanse diplomaten vermoordden na de verovering van de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif. Het overwegend shi'itische Iran was al fel tegenstander van het fundamentalistische Talibaan-bewind, dat tal van beperkingen oplegt aan de bevolking, vooral aan vrouwen en meisjes.

Ook Pakistan, dat de Talibaanbeweging al sinds de oprichting in 1994 steunt, is tevreden over het akkoord. ,,Dit is een heel goed begin voor een oplossing die moet leiden tot duurzame vrede in Afghanistan'', zei minister van Buitenlandse Zaken Sartaj Aziz. ,,Het feit dat de partijen het eens zijn geworden over een coalitieregering is van groot belang'', aldus Aziz.