Doodse stilte op Damrak

Gebrek aan bedrijvennieuws weerhield beleggers vanochtend van kopen of verkopen. Bij een minimale handel bleven de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs nagenoeg stabiel. De belangrijke AEX-index daalde mondjesmaat, met een half punt naar 532,52.

,,Een doodstille maandag. De markten zijn doodmoe aan het worden'', klaagde een handelaar. De rest van Europa lag er al net zo lusteloos bij als het Damrak, met variaties van enkele tienden van procenten omhoog (Parijs) tot een minuscule daling (Londen).

Richtinggevende internationale trends ontbraken. De dollar bleef nagenoeg stabiel. De beurs van New York was vrijdagavond iets lager gesloten.

Bij de lage omzetten was de opmars van telecombedrijf KPN opvallend. Het fonds steeg 0,90 euro naar 42,60 euro. In het weekeinde werd bekend dat topman W. Dik volgend jaar opstapt, maar een commissionair dacht niet dat dat de oorzaak is van de stijging. Hij vermoedde dat een vandaag gepubliceerd koopadvies van een effectenbank aan de stijging ten grondslag ligt.

Philips wist nauwelijks te profiteren van de jongste zet in de slag om de Amerikaanse chipmaker VLSI. Het elektronicafonds, dat poogt de VLSI-top te vervangen, steeg een eurodubbeltje naar 67,00 euro.

De uitgevers kwamen een beetje bij van de jaarcijfers van vorige week. ,,Technisch herstel'', oordeelde een handelaar. Elsevier, sterk gedaald na de lagere winst, klom drie eurostuivers naar 12,75 euro. Ook Wolters Kluwer klom wat op, met zeven eurodubbeltjes naar 173,40 euro. VNU, een uitgever waar veel beleggers in waren gevlucht na de cijfers van Elsevier, moest juist weer wat prijsgeven (min 1,35 euro op 37,65).

Koninklijke Olie zakte wat in, ondanks het akkoord over de hogere olieprijs. Beleggers hadden er een week eerder al op gespeculeerd, waarop de `olies' sterk stegen. Het zware AEX-fonds daalde vandaag met 0,55 euro naar 45,60.

Op de lokale markt ging Volker Wessels Stevin met zeven eurodubbeltjes omhoog naar 15,30 euro. De directie van de aannemer klaagde vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers over de naar haar mening veel te lage koers.