Dik volgend jaar weg als bestuursvoorzitter KPN

W. Dik stapt in de loop van volgend jaar op als bestuursvoorzitter van KPN. Dik (60) zal zijn aftreden deze week toelichten bij de presentatie van de jaarcijfers van het telecommunicatiebedrijf.

Na het vertrek van algemeen directeur B. Verwaayen bij PTT Telecom nam KPN-voorzitter Dik per 1 september 1997 ook de leiding van dit dochterbedrijf op zich. Naar aanleiding van geruchten over de komst van toenmalig minister van Economische Zaken H. Wijers naar KPN gaf Dik aan ten minste twee jaar PTT Telecom te zullen leiden.

Dik is sinds de verzelfstandiging van KPN's voorganger, het staatsbedrijf PTT (1989), eerste man van het concern. Hij leidde de beursgang ervan en de splitsing, vorig jaar, in twee beursgenoteerde bedrijven, TNT Post Groep en KPN.

P. Smits, bij KPN verantwoordelijk voor de portefeuille `binnenland', geldt als belangrijkste interne kandidaat voor opvolging van Dik. KPN zou ook buiten de onderneming een opvolger zoeken.

Kort nadat Smits bestuurslid werd van KPN (september 1996) trad hij aan als bestuursvoorzitter van Unisource, het weinig succesvolle samenwerkingsverband van KPN met onder meer het Zweedse Telia en het Zwitserse Swisscom. Op 1 november vorig jaar kwam Smits terug naar het KPN-bestuur.