Derde dode door veteranenziekte

De veteranenziekte onder bezoekers van de Flora in Bovenkarspel heeft een derde dodelijk slachtoffer geëist. Vrijdagavond overleed een inwoonster van Delfzijl. Er liggen nu 35 patiënten in het ziekenhuis.

De 50-jarige overleden vrouw maakte deel uit van een groep van 48 mensen uit Delfzijl die op 26 februari op excursie waren op de bloemententoonstelling. Een andere door de legionellabacterie besmette inwoner van Delfzijl ligt nog in het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel en hij is buiten levensgevaar. Twee Flora-gangers uit de groep zijn ,,hangerig''.

Het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal behandelt drie mensen die mogelijk de veteranenziekte hebben. In het West-Fries Gasthuis in Hoorn zijn afgelopen nacht vier nieuwe patiënten binnengebracht. Op de intensive care van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo ligt ook een slachtoffer. De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwacht dat zich meer mensen zullen melden. Bij de informatielijn van het ministerie van Volksgezondheid hebben zich vanaf vrijdagmiddag 4.300 mensen gemeld.

Burgemeester E. Haaksman van Delfzijl vraagt zich af of het overlijden van de vrouw uit zijn gemeente had kunnen worden voorkomen wanneer het ministerie eerder alarm had geslagen. Volgens Haaksman wisten de artsen in het Academisch Ziekenhuis Groningen tot vrijdagmiddag laat niet wat de vrouw precies mankeerde. Het ministerie was donderdag op de hoogte van vier gevallen.

Een woordvoerder van de inspectie zegt dat het in het begin niet duidelijk was dat de ziekte zich verder had verspreid dan Noord-Holland. Landelijk alarm was donderdag voorbarig, vertelt zij. ,,Weliswaar hadden we donderdagavond informatie dat er wellicht een verband bestond met de Flora. Maar pas vrijdagmorgen stond definitief vast dat alle twaalf slachtoffers de Flora hadden bezocht en dat er dus mogelijk elders in het land slachtoffers waren. Toen waarschuwden we via de televisie.'' Huisarts H. Spelt uit Grootebroek, die vrijdag dienst deed in Bovenkarspel, heeft kritiek op het ministerie. ,,Ik wist vrijdagmiddag niet dat de Flora de besmettingshaard was van de ziekte. Ik moest het horen van patiënten die het op tv hadden gezien.'' Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is bezig met een onderzoek. Het heeft watermonsters genomen in de hallen van de West-Friese Flora.

Burgemeester J. Haanstra van Stede Broec waartoe Bovenkarspel behoort – hij is ook voorzitter van de West-Friese Flora – is er nog niet van overtuigd dat de besmetting op de tentoonstelling heeft plaatsgevonden. We gebruiken water van ten hoogste zes graden, daar komt de bacterie toch niet in voor, zo heeft hij verklaard.