Corsica kiest tegen `Parijs'

Corsica verwerpt het herstel van de rechtsstaat door de regering-Jospin. Dat is de enig mogelijke conclusie uit de territoriale verkiezingen waarbij de nationalisten gisteren grote winst boekten.

Van oudsher wordt het Franse eiland bestuurd door een rechtse coalitie. Die verloor gisteren. Maar ook de linkse lijst onder aanvoering van Emile Zuccarelli, minister van Ambtenarenzaken in de breedlinkse regering in Parijs, verloor twee procent.

De verkiezingen van vorig jaar waren geannuleerd wegens stembusfraude. De rechtse coalitie van RPR en Démocratie Libérale haalde nu 27 procent (vorig jaar 37 procent), verzameld links 22 procent (vorig jaar 33 procent), terwijl de grootste Corsicaanse beweging Corsica Nazione 17 procent haalde (vorig jaar 10 procent). Het bestaan van een aantal kleinere `nationalistische' lijsten heeft het eiland moeilijk bestuurbaar gemaakt.

Sinds ruim een jaar doet de regering van Lionel Jospin alle moeite een eind te maken aan de uitzonderingstoestand op Corsica. Na de moord op de prefect Claude Erignac heeft men een grondig onderzoek ingesteld naar allerlei vormen van ingeslopen onwetmatigheden in het overheidsbestuur, misbruik van Europese en nationale subsidies en belastingontduiking. De directie van de grootste bank op het eiland en in Frankrijk, Crédit Agricole, is in diskrediet geraakt wegens betrokkenheid bij fraude in de landbouwsubsidiëring.

Daarnaast is bij het onderzoek naar de moord op de prefect een harde slag toegebracht aan het centrale gezag. Diverse arrestaties zijn verricht maar de moordenaar is niet gevonden. Wel is een ruzie tussen politieinstanties en justitiekanalen aan het licht getreden. Tot diepgaande verlegenheid van de regering-Jospin heeft de Franse justitie nog geen begin van een oplossing. Intussen gaan de aanslagen tegen overheidsgebouwen op het eiland door.