CHARLIE PARKER

Eind jaren zeventig, een kwart eeuw na zijn dood, stonden Charlie Parkers opnamen voor Savoy eindelijk volmaakt op de plaat. Voor de freaks was er een luxe vijf lp-doos die ook alle snippers bevatte en voor de gewone fan een dubbel lp met alle dertig 'master'-takes. Dit alles dankzij producer Bob Porter, werkzaam voor de firma Arista.

Met de komst van de cd en de overname van Savoy door het Japanse Denon begon alles weer van voor af aan. Men verdoekte de oer-lp's, samengesteld in de jaren '50, en wierp die in ijltempo op de markt. Dezelfde uitgaven verschijnen sinds enige tijd opnieuw, maar nu `digital remastered', in een kartonnen replica-hoes met een Japanse banderol. Verzamelaars die de zeldzame lp veilig in de kluis hebben liggen kunnen nu, mits van een vergrootglas voorzien, op de hoes van Charlie Parker Memorial de fouten van destijds nog eens lezen. Dat het geluid op deze ADD cd voortreffelijk is vinden ze misschien niet eens zo belangrijk.

Wel een voortzetting van het graafwerk uit de jaren zeventig is de 4-cd set Charlie Parker-The Complete Live Performances on Savoy, het begin van een serie `Savoy Jazz Originals'. Op de eerste drie cd's staan radio-opnamen uit de nachtclub Royal Roost uit 1948-'49 met naast `Bird' in topvorm o.a. drummer Max Roach en een jonge Miles Davis. De vierde cd bevat muziek van andere gelegenheden; een dansavond met lokale musici in het Pershing Hotel in Chicago, gedateerd oktober 1950, en een historische opname uit 1947 met Dizzy Gillespie in Carnegie Hall.

Dat dit laatste concert kort geleden ook al verscheen op de Roost cd Diz 'n Bird is te danken aan producer Teddy Reig, ex-Roost maar ook ex-Savoy. Dit daargelaten geeft deze door Orrin Keepnews samengestelde uitgave veel reden tot tevredenheid. Men heeft het maximum uit het matige geluid gehaald en het helder opgemaakte tekstboek bevat naast alle basis-informatie o.a. een toelichting op het repertoire en een aantal scherpe foto's. Als Denon nu even zorgvuldig de studio-opnamen voor Savoy weer snel op een rij zet dan haalt het, twintig jaar na de firma Arista, alsnog zijn Charlie Parker-brevet.

Charlie Parker: Memorial (Savoy CY 78982). The Complete Live Performances on Savoy (Savoy SVY 17021-24). Distr. Coda.