`Brcko mogelijk naar moslims'

Als de Bosnische Serviërs zich blijven verzetten tegen het besluit om de fel omstreden stad Brcko in het noorden van Bosnië een neutrale status te geven, kan de stad alsnog worden toegewezen aan de moslim-Kroatische federatie, zo heeft de internationale Bosnië-gezant Carlos Westendorp de Bosnische Serviërs voorgehouden. Dat meldde gisteren het blad Glas Javnosti op basis van uitlatingen van Westendorps woordvoerster, Alexandra Stiglmeyer.

In het vredesakkoord van Dayton werd de definitieve status van Brcko open gelaten. Beide territoriale entiteiten in Bosnië, de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie, maken aanspraak op de stad. Voor de Serviërs is Brcko cruciaal omdat de stad de nauwe corridor tussen het oosten en het westen van de Servische Republiek beheerst en de verbinding tussen die twee territoria wordt verbroken als de federatie de stad krijgt. Voor de federatie is het bezit van Brcko een kwestie van gerechtigheid omdat de moslims er voor de oorlog een meerderheid vormden. Een internationale arbitragecommissie heeft op 5 maart bepaald dat de stad een neutrale status krijgt.

De Bosnische Serviërs hebben dat besluit fel aangevochten. Zowel demissionair premier Milorad Dodik van de Servische Republiek als de Servische vertegenwoordiger in het Bosnische staatspresidium trad uit protest af en de door Westendorp op dezelfde 5de maart ontslagen president van de Servische Republiek, Nikola Poplašen, riep op Brcko desnoods met de wapenen te verdedigen.

Volgens Stiglmeyer heeft de arbitragecommissie bij het besluit over Brcko de voorwaarde gesteld dat beide partijen het moeten aanvaarden. Doen ze dat niet, dan kan Brcko alsnog aan de andere partij worden toegewezen.