Boogerd wint Parijs-Nice

Wielrenner Michael Boogerd (26) heeft gisteren de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. Bijna een jaar na zijn eindzege in de Catalaanse Week won hij gisteren weer een aansprekende rittenkoers. Boogerd is de vierde Nederlander die Parijs-Nice op zijn naam schrijft. Jan Janssen, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk (drie zeges) gingen hem voor. ,,En dat zijn zeker geen koekenbakkers'', sprak de kopman van Rabobank over de drie oud-wereldkampioenen.

De eindzege van Boogerd kwam afgelopen weekeinde niet meer in gevaar. Zaterdag behoorde hij tot de uitblinkers in de koninginnenrit naar Valberg. De ritzege ging naar de onttroonde titelhouder Frank Vandenbroucke. Gisteren zorgde Tom Steels voor een tweede Belgische dagprijs. Hij won de massasprint in Nice.

Boogerd verkeert naar eigen zeggen nog niet in topvorm. Vergeleken met de Waalse klassiekers in 1998 mist hij nog het juiste ritme. ,,Ik heb afgelopen winter serieus geleefd en hard getraind. Ik wist dat ik hier geen slecht figuur zou slaan. Maar super, nee, dat gevoel moet nog komen. Deze prijs geeft vertrouwen voor de klassiekers.''

Boogerd behaalde afgelopen week geen enkele ritzege. Hij was de meest regelmatige coureur. Bovendien reed hij in de sterkste ploeg. Door de dominante positie van Rabobank legden de Franse media een verband met dopinggebruik. Volgens ploegleider Adri van Houwelingen ten onrechte. ,,Mag je hier tegenwoordig niet meer winnen in het wielrennen? Wij hadden de beste renners aan de start, dus is het logisch dat zij het snelste reden.''

De extraverte Boogerd reageerde opvallend nuchter toen hij in Nice de witte leiderstrui kreeg omgehangen. Hij had ,,geen superbenen'' gehad. Hij had geprofiteerd van een belangrijke ontsnapping in de tweede etappe, waarin de buitenlandse favorieten Frank Vandenbroucke en Richard Virenque op grote achterstand werden gereden. Van de kanshebbers handhaafde alleen Axel Merckx zich in de buurt van Boogerd. De lange Belg verloor terrein in de vijfde etappe naar Firminy.

Boogerd was de beste klimmer in het uitgedunde gezelschap. Vergeleken met voorgaande jaren was het deelnemersveld niet sterk. De organisatie van Parijs-Nice had te lijden onder de dopingjacht die de Franse justitie sinds afgelopen zomer heeft ingezet. De meeste ploegleiders van de grote sponsors hadden geen trek in mogelijke huiszoekingen en ondervragingen. De vrees bleek ongegrond.

De teamleiding van Rabobank had aanvankelijk gekozen voor de Tirreno-Adriatico. Ploegleider Theo de Rooy leefde in de veronderstelling dat Rabobank automatisch was ingeschreven voor de Italiaanse wedstrijd. De organisatie was een andere mening toegedaan en wees het late verzoek om inschrijving af. De Rooy week noodgedwongen uit naar Frankrijk en heeft daar vermoedelijk geen spijt van. Met vier renners bij de eerste zes kreeg Rabobank veel publiciteit en niet alleen negatieve publiciteit. De Zwitser Markus Zberg werd tweede, de Belg Marc Wauters vijfde en de Nederlander Maarten den Bakker zesde.