Belgische asielzoekers terug met charter

België heeft afgelopen weekeinde voor de eerste keer uitgeprocedeerde asielzoekers gerepatrieerd met een privévliegtuig in plaats van per lijnvlucht. Het ging om drie Afrikanen die zich eerder met succes hadden verzet tegen hun uitwijzing naar Kameroen. Mensenrechtenorganisaties protesteren tegen het inzetten van de speciale chartervluchten.

Met het uitzetten van uitgeprocedeerde of illegale asielzoekers in kleine chartervliegtuigen wil de Belgische minister L. Van den Bossche (Binnenlandse Zaken) problemen voorkomen die tegenstribbelende asielzoekers op lijnvluchten veroorzaken. De drie Afrikanen werden zaterdag begeleid door twaalf rijkswachters en een dokter. Meer uitzettingen met chartervluchten zullen volgen. De Liga voor de Rechten van de Mens vreest dat er nu een ,,heksenjacht'' wordt ontketend omdat actief zal worden gezocht naar illegalen om de vliegtuigen zo vol mogelijk te laten vertrekken.

Het inzetten van `kleine zakenvliegtuigjes' was een van de voorstellen van een speciale commissie, die begin dit jaar een rapport presenteerde over nieuwe methoden bij gedwongen uitwijzing. De commissie werd ingesteld nadat in oktober vorig jaar een Nigeriaanse asielzoekster overleed na een hardhandige poging tot gedwongen uitzetting. Zij stikte omdat de begeleidende rijkswachters haar hoofd in een kussentje drukten. Haar dood leidde tot het ontslag van de voorganger van Van den Bossche.

Chartervluchten zijn veel duurder dan lijnvluchten. Daarom zoekt België Europese samenwerking. Volgens Van den Bossche zou Nederland willen meewerken en zou ook Duitsland belangstelling hebben. Beide landen hebben formeel nog niet gereageerd.