Yehudi Menuhin (82) overleden

Sir Yehudi Menuhin, de beroemdste violist van deze eeuw en vermaard om zijn inzet voor een menselijker wereld, is gisteren op 82-jarige leeftijd na een hartaanval in het Berlijnse Martin Lutherziekenhuis overleden. Eerder deze week was hij daar opgenomen met bronchitis.

Yehudi Menuhin begon zijn carrière op zevenjarige leeftijd in San Francisco als wonderkind en had op zijn dertiende opgetreden in New York, Londen en Parijs. Na een optreden in Berlijn zei de natuurkundige Albert Einstein: ,,Nu weet ik dat er een God in de hemel is.'' Karakteristiek voor zijn verbluffende spel op jonge leeftijd was de enorme bezieling, waaruit vroege wijsheid sprak. Menuhin zei later dan ook ,,oud geboren'' te zijn.

Enkele jaren geleden stopte hij wegens gehoorproblemen met spelen, maar hij was nog steeds actief als dirigent en leraar. Een concert van het Sinfonia Varsovia, dat hij donderdag in Berlijn zou leiden, was wegens zijn ziekte afgelast.

Yehudi Menuhin, in 1916 in de Verenigde Staten geboren uit Russisch-joodse ouders, werd in 1985 Brits staatsburger. In 1965 werd hij in Engeland geridderd, een van de vele eerbewijzen die hij kreeg. Sinds 1993 had hij zitting in het Britse Hogerhuis. Menuhin, die in Londen zal worden begraven, was goodwill-ambassadeur voor de VN-organisatie UNESCO.

Net als de Britse premier Blair prees de Duitse president Roman Herzog Menuhin als een van de briljantste musici van deze eeuw. De Franse president Chirac zei: ,,Met hem is een licht gedoofd, het licht van genialiteit en ook het licht van het hart.''

In Israel, waar Menuhin vaak optrad, kent men de violist ook als een strijder tegen de Israelische houding tegenover de Palestijnen. Menuhins vader was een fel tegenstander van het streven naar een joodse staat.

NECROLOGIE9