Voedingsbedrijf Numico stuit op grenzen groei

Het voedingsbedrijf Numico heeft zich lang immuun getoond voor de financiële crises in de wereld. Tot het begin van dit jaar groeide het voormalige Nutricia uit tot een van de grote beurslievelingen. De koers bereikte de top toen het bedrijf begin januari in het actualiteitenprogramma Nova werd getipt als koopje van het jaar.

Jammer voor de beleggers die naar dat advies hebben geluisterd, want sinds die tijd heeft het fonds bijna 20 procent moeten inleveren. De publicatie van de fraaie winstcijfers (zoals voorspeld een groei van bijna 18 procent) bleek niet te helpen. Gisteren leverde het hoofdfonds nog eens 2,50 euro in tot 37,00, terwijl de index van de 25 Amsterdamse hoofdfondsen in dezelfde periode ruim een half procent won tot 533,02 punten.

Waarom Numico, dat de koers de afgelopen vier jaar zag vervijfvoudigen tot maximaal 46,20 euro, de laatste weken in de lappenmand zit kan geen analist precies uitleggen. De vooruitzichten van de directie blijven uitgaan van een duidelijke autonome groei, terwijl bestuursvoorzitter J. van der Wielen voor dit jaar meer dan één grote overname in gedachten heeft.

Maar dat is blijkbaar niet voldoende voor een bedrijf dat op de beurs meer dan dertigmaal zijn eigen winst waard is. Mogelijk speelt de constatering een rol dat Numico tegen de grenzen van de groei aanloopt. De marktaandelen in zuigelingenvoeding zijn zo hoog dat overnames binnen Europa alleen al wegens dreigende monopolievorming onhaalbaar zijn. Groei moet, wat de zuigelingen betreft, uit landen in Azië, Oost-Europa en Latijns Amerika, komen, maar dat zijn geen landen die bij beleggers warme gevoelens meebrengen. Alleen al in Indonesië zorgde de goedkope munt ervoor dat Numico vorig jaar 155 miljoen gulden omzet misliep. De opkomende markten samen zorgden voor een omzetderving van 208 miljoen gulden.

In West-Europa zijn nog wel volop groeimogelijkheden in de medische voeding. Van der Wielen verklaarde eergisteren dat zijn concern voeding annex geneesmiddelen heeft ontwikkeld waardoor bijvoorbeeld astma-patiënten een beter leven krijgen. Probleem is alleen dat de medische sector nog niets voelt voor de middeltjes van Numico. ,,Alleen in Zweden verkopen we dergelijke producten, maar dat loopt nog absoluut niet in de miljoenen'', aldus Van der Wielen. Of de perspectieven in de komende jaren verbeteren kon Numico niet duidelijk maken. Aartsconservatief wilde de voorzitter de medische stand niet noemen. ,,Ik wil ook na vandaag nog graag met ze in gesprek blijven.''

Terwijl Numico tot de grote dalers op de beurs behoorde, werd uitgever VNU als gevolg van een korte eindsprint een van de winnaars van deze week. Het fonds won gisteren plotseling 7,1 procent, waardoor de koers op 39 euro uitkwam. Hoe gek het ook klinkt, VNU heeft deze stijging vooral te danken aan de concurrenten Reed Elsevier en Wolters Kluwer. De eerste moest eergisteren een winstdaling van 3 procent bekendmaken, en hoewel het Brits-Nederlandse bedrijf eind vorig jaar al met een winstwaarschuwing kwam, kreeg de beurskoers weer een klap. Ook de nettowinstgroei van Wolters Kluwer (18 procent) deed menig aandeelhouder besluiten om de aandelen te verkopen, waardoor de uitgever de laatste twee dagen van de week 3 procent van de waarde verloor.

Menig teleurgestelde aandeelhouder van Reed Elsevier of Wolters Kluwer heeft zijn heil gezocht bij de derde grote uitgever in Nederland, VNU. Dit bedrijf presenteert komende week zijn jaarcijfers: de belegger is zo veeleisend dat voor de koers van volgende week moet worden gevreesd.