Verkleinen olieproductie stuwt prijs op

Een akkoord om de wereld-olieproductie fors te verlagen heeft de olieprijs fors omhoog geduwd. De overeenkomst werd gistermiddag in Wassenaar bereikt tussen de olieministers van Saoedi-Arabië, Iran, Venezuela en Algerije, en een vertegenwoordiger van de Mexicaanse regering.

De olieministers waren bijeen in de ambtswoning van de Algerijnse ambassadeur Abdelkader Messahel, in Wassenaar. Ze spraken af de olieproductie vanaf 1 april met meer dan 2 miljoen vaten per dag te verminderen om de prijs tot een redelijk niveau op te krikken. Na de eerste bekendmaking om half vier door de Saoedische olieminister Al-Naimi, schoot de olieprijs op de Londense termijnmarkt met 88 dollarcent per vat (159 liter) omhoog tot ruim 13 dollar, het hoogste niveau sinds begin november vorig jaar. Dat had direct een positief effect op de aandelenhandel in New York. De Dow Jones Index opende kort na het akkoord hoger, maar later weer terrein prijsgeven. De Amsterdamse beurs trok zich weinig van het oliebesluit aan. De AEX sloot gistermiddag 5,44 punten hoger op 533.02, een winst van 1,03 procent.

,,Dit akkoord is een grote verrassing, de reductie is veel meer dan verwacht. Als de olielanden zich hieraan houden kan de prijs nog een heel stuk omhoog gaan'', zegt marktexpert Gijs van Dam van Salomon SmithBarney in Amsterdam. ,,De toonaangevende Amerikaanse oliesoort WTI is deze week al drie dollar duurder geworden, naar 15 dollar per vat.''

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur ter wereld, neemt een kwart van de reductie, 500.000 vaten per dag, voor zijn rekening. Hoeveel landen er precies een bijdrage gaan leveren behalve de vier die in Wassenaar waren vertegenwoordigd, is nog niet bekend. Vast staat wel dat bijna alle Opec-landen meedoen. Alleen Irak heeft een uitzondering omdat dit land zijn productie in het kader van de `olie-voor voedsel'-overeenkomst met de Verenigde Naties mag opvoeren. Het land heeft meer geld nodig om zijn tekorten aan voedsel en medicijnen weg te werken.

Drie niet-Opeclanden hebben al medewerking aan de productievermindering toegezegd: mede-initiatiefnemer Mexico, Oman en Noorwegen. Het Noorse parlement moet er nog wel zijn zege aan geven. De Russische regering bestudeert de mogelijkheid van participatie nog.

De totale productie van Opec: circa 27 miljoen vaten per dag, zal door het akkoord met 8 procent worden verminderd. Op de wereldproductie van 75 miljoen vaten per dag is de reductie 2,5 procent.

Het besluit moet formeel nog door het ministerscomité van Opec dat op 23 maart in Wenen vergadert, worden goedgekeurd.