Twee doden door veteranenziekte

Twee mannen (41 en 69 jaar) uit Bovenkarspel zijn deze week overleden aan de zeldzame veteranenziekte. Zeker tweeëntwintig andere mensen zijn ook besmet met de legionellabacterie, die de ziekte veroorzaakt.

In het Westfries Ziekenhuis in Hoorn zijn gisteravond nog eens acht mogelijke patiënten opgenomen, in Twente zijn twee gevallen gemeld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het sterke vermoeden dat de mensen zijn besmet op de bloemententoonstelling Flora in Bovenkarspel. De IGZ sluit niet uit dat meer bezoekers zijn besmet. De Flora-tentoonstelling werd dit jaar door tachtigduizend mensen bezocht en eindigde op 28 februari.

De veteranenziekte openbaart zich twee tot tien dagen na besmetting. De eerste tekenen van de ziekte lijken op griep: er treedt hoge koorts op, spierpijn, buikpijn en verwardheid. Binnen 24 uur kan een acute, ernstige longontsteking volgen. Zonder behandeling overlijdt tien tot twintig procent van de patiënten.

De eerste patiënt met longontsteking werd vorige week zaterdag opgenomen in het Westfries Ziekenhuis. ,,We konden de oorzaak van zijn ziekte niet vinden'', zegt algemeen en medisch directeur L. Timmer. Toen op woensdag drie patiënten werden opgenomen met dezelfde verschijnselen sloeg het ziekenhuis groot alarm. ,,Er kwamen steeds meer patiënten, die zeer snel ernstig ziek werden.'' Specialisten van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam stelden uiteindelijk de diagnose veteranenziekte. Volgens de specialisten is zo'n grote explosie uitzonderlijk. Timmer spreekt van een ,,rampzalige gebeurtenis''.

Voor besmetting met de legionellabacterie bestaat sinds 1987 een aangifteplicht. Het ziekenhuis in Hoorn lichtte de GG&GD en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in. De GG&GD heeft alle patiënten en hun familieleden ondervraagd. Ze bleken allemaal in de buurt van Bovenkarspel te wonen, én hadden allemaal de Flora bezocht. Timmer: ,,Dat is merkwaardig, maar het is nog geen onomstotelijk bewijs dat de Flora de besmettingsbron is.'' De legionellabacterie verspreidt zich via waterdeeltjes in vochtige, warme ruimten. Mogelijk had de bacterie zich genesteld in de sproei-installatie van de Flora.

De IGZ adviseert mensen die de Flora tussen 22 en 28 februari hebben bezocht en zich ziek voelen, contact op te nemen met hun huisarts. Ook kan het hele weekeinde het volgende gratis telefoonnummer worden gebeld: 0800-3008051.

VETERANENZIEKTE2