Solo Durand deert Boogerd niet

De Franse wielrenner Jacky Durand bekroonde gisteren een 174 kilometer lange ontsnapping met een ritzege in de zesde etappe van Parijs – Nice. Klassementsleider Michael Boogerd deerde het niet. De Nederlander blijft de belangrijkste kandidaat om de etappekoers morgen op zijn naam te schrijven.

Durand mocht in de rit van Romans naar Sisteron (211 kilometer) al na 37 km ontsnappen. De 32-jarige Lotto-renner nam zijn jonge landgenoot Laurent Lefèvre (Festina) mee. Op het heuvelachtige parcours in de Franse Alpen verwierf het tweetal een voorsprong van maximaal 14 minuten en 25 seconden. Twaalf kilometer voor de finish schudde Durand de vermoeide Lefèvre af. Het peloton had toen allang de jacht op de koplopers geopend. Durand hield aan de meet 38 tellen van zijn voorsprong over op de Est Lauri Aus (tweede) en de Italiaan Guido Trenti (derde).

De Fransman is gewend aan lange ontsnappingen. Op die manier won hij in 1992 de Ronde van Vlaanderen. In de afgelopen Tour de France liet Durand zich ook niet onbetuigd, wat hem de titel van meest aanvallende renner opleverde. Boogerd behield de leiderstrui, die hij donderdag veroverde. Hij heeft zeventien seconden voorsprong op de Belg Andrei Tsjmil. Maarten den Bakker volgt als vierde, op 26 seconden. Het peloton wacht vandaag de koninginnerit naar Valberg. Boogerd kan de eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk (1979) worden die Parijs – Nice wint.

Mario Cipollini heeft de derde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. Na een rit over 214 kilometer van Santa Maria Capua naar Luco Marsi was de Italiaan de snelste in de sprint. De Let Romans Vainsteins behield de leiding in het algemeen klassement. De Zwitser Pascal Richard had voor de start een pijnlijke ervaring. Een herdershond viel hem plotseling aan. Richard hield aan het voorval slechts lichte verwondingen over en kon gewoon rijden. Cipollini toonde zich in de massasprint de sterkste en begroette al zijn vierde overwinning van het seizoen.

Jan Ullrich maakt op 17 maart definitief zijn rentree in het wielerpeloton. De Duitser neemt dan deel aan de Ronde van Portugal. Na twee etappes in de Ronde van Mallorca is dit pas het tweede optreden van de voormalig Tour-winnaar in een etappekoers dit seizoen. Ullrich moest wegens griep in de tweede rit op Mallorca afstappen. Daarna kampte hij ook met de naweeën van een ontstoken verstandskies.