Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) praat onder andere over de val van zijn Duitse collega Oscar Lafontaine en de komende bezuinigingen van Paars II. Verder een evaluatie van de verhoren in de Bijlmerenquête met o.a. Marcel van Dam die lid was van de RSV-enquêtecommissie. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Onder meer de eerste aflevering van een drieluik over de relatie van Nederland en Desi Bouterse. Dit met het oog op rechtszaak die 22 maart tegen Bouterse begint. Ned.1, 20.16-20.54u.

Lopende zaken. Interview met de Surinaamse politiechef Santhoki over de bestrijding van cocaïnehandel. Ook een reportage over de uitzichtsloosheid van mensen die langdurig in een psychiatrische inrichting verblijven en een initiatief om gesponsorde `verwendagen voor patiënten' te organiseren. Ned.3, 22.05-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Girls, girls, girls... Elfde deel uit de serie van twaalf portretten met de 35-jarige Nancy Neede die naar eigen zeggen `dubbelbloed' heeft. Zij heeft een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader en groeide op in Amsterdam. Als fotomodel verbleef zij veel in de VS waar zij inspiratie vond in de black power-beweging. Ned.3, 16.30-17.00u.

Close-up. Portret van dirigent Bernard Haitink die 4 maart zijn 70ste verjaardag vierde. Hij blikt terug op de hoogte en dieptepunten van zijn muzikale leven en zijn pijnlijk vertrek in 1988 bij het Concertgebouworkest. Ned.1, 18.31-19.29u.

Rebellion! Eerste aflevering van een drieluik over de opstand van blanke Rhodesiërs tegen de Britse kroon en de lange strijd voor echte democratie in een onafhankelijk Zimbabwe. Vanavond over de weg die leidde naar de onafhankelijkheidsverklaring voor Rhodesië in 1965. BBC2, 21.00-21.50u.

AMUSEMENT

Jiskefet. Eerste aflevering van een nieuwe achtdelige reeks absurde humor en ironie met Herman Koch, Kees Prins en Michiel Romeyn. Ned.3, 20.35-21.15u.

Nationaal Songfestival. Tien deelnemers, vijf solisten, vier groepen en één duo bestrijden strijden om de Nederlandse afvaardiging naar Israel voor het Eurovisie Songfestival op 29 mei. Ned.2, 20.55-22.10u. en 23.15-24.00u.

SPORT

Schaatsen: WK afstanden. Rechtstreekse beelden van de 1000 meter mannen, 1500 meter vrouwen en tien kilometer mannen. Ned.2, 11.55-17.27u.

PRAATPROGRAMMA

Het laatste oor. Gesprek met de arabist H. Jansen en voormalig lid van de Nationale Adviesraad Ontwikkelingssamenwerking die meent dat ontwikkelingshulp geen zin heeft en dat Nederland daarmee moet stoppen. Ook aanwezig publicist John Jansen van Galen en oud-directeur van Artsen zonder grenzen, Jacques de Milliano. Veronica, 23.35-0.05u.

KUNST

De plantage. Beeldhouwer Tom Claassen, bekend van zijn meer dan levensgrote dierenbeelden praat over zijn exposities in Galerie Fons Welters in Amsterdam en in Kunstvereniging Diepenheim. Verder regisseur Threes Schreurs die na 14 jaar bij de Dogtroep vertrekt en een debat over kunst in de openbare ruimte n.a.v. een omstreden beeld van Barry Flanagan in Utrecht. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

A Kid in King Arthur's Court (Michael Gottlieb, 1995, VS/Hongarije). Jeugdkomedie over eigentijdse tiener die langs magische weg aan het hof uit de titel belandt. VRT, 13.45-15.15u.

Sus ojos se cerraron / Tango's Are for Two (Jaime Chávarri, 1997, Argentinië). Spaanse regisseur van A un dios desconocido (1977) en Las bicicletas son para el verano (1984) reconstrueerde de massahysterie rond de legendarische tangozanger Carlos Gardel in het Argentinië van de jaren dertig. Ned.3, 14.04-15.35u.

Too Much Sun (Robert Downey, 1990, VS). Botte, satirische flop waarin een homoseksuele broer en zus ieder een kind proberen te krijgen met het oog op een erfenis. Met de regisseurszoon Robert Downey jr. en Eric Idle. RTL4, 14.15-16.00u., met reclame.

Bel Ami 2000 oder: Wie verführt man einen Playboy? (Michael Pfleghar, 1966, Oostenrijk/Italië). In poging tot satire wordt boekhouder Peter Alexander door tijdschrift tot seks-idool uitgeroepen. ARD, 15.05-16.45u.

Tim (Michael Pate, 1979, Australië). Verfilming van roman van Coleen McCullough over oudere dame (Piper Laurie) die valt voor haar jonge, goedgebouwde maar geestelijk minder begaafde tuinman: Mel Gibson in zijn eerste belangrijke filmrol. BBC1, 15.30-17.15u.

Steel Magnolias (Herbert Ross, 1989, VS). Weinig oorspronkelijke toneelverfilming is een draak voor oudere meisjes. Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Olympia Dukakis, Julia Roberts en Darryl Hannah spelen typetjes die elkaar ontmoeten in een provinciale schoonheidssalon. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Ticks (Tony Randel, 1993, VS). Griezelfilm houdt zich keurig aan het stramien van de langzaam opgebouwde verschrikkingen waaraan een groep tieners in de vrije natuur ten prooi valt. Hoofdrol voor gemuteerde, metersgrote teken. Veronica, 21.05-22.30u., onderbroken door reclame.

Tales from the Crypt (Freddie Francis, 1972, Engels). Op strips van William Gaines gebaseerd, Brits griezelvijfluik, verteld door een als monnik vermomde Duivel. Met Ralph Richardson, Peter Cushing, Joan Collins, Patrick Magee. Fox, 22.05-23.40u., onderbroken door reclame.

Rapa Nui (Kevin Reynolds, 1994, VS). Romeo & Julia-achtig teenager-verhaal is kapstok voor algemeen als potsierlijk beschouwde avonturenfilm over rivaliserende primitieve volkeren op het Paaseiland van begin 17de eeuw. BBC2, 0.20-2.10u.

. The Cars That Ate Paris (Peter Weir, 1974, Australië). Tot cultfilm uitgegroeid debuut van latere regisseur van films als Witness, Green Card en The Truman Show. Een zwarte komedie over een stadje waarvan de inwoners verkeersongevallen forceren en zich in leven houden met de verkoop van auto-onderdelen. BBC1, 1.15-2.40u.

Kriegsgericht (Kurt Meisel, 1958, West-Duitsland). Enige drie overlevenden van gezonken Duitse kruiser worden verdacht van desertie. Met Karlheinz Böhm. ZDF, 1.40-3.00u., zwart-wit.

. Peyton Place (Mark Robson, 1957, VS). Basis van latere tv-serie is uitstekende verfilming van bestseller van Grace Metalious, over de vele geheimen in het ogenschijnlijk keurige stadje in New England. Met Lana Turner, Arthur Kennedy. Maandag, SBS6, 12.30-15.10u.

En nagesynchroniseerd:

La petite Lola (Yolande Zauberman, 1996, Frankrijk/Portugal/Nederland). Duitsland1, 23.30-0.55u.