Schaap in de bus

Volgende week zaterdag, op 27 maart, vieren de moslims in dit land Aïd-el-kebir, ofwel het offerfeest. De Nederlands overheid probeert dit jaarlijks terugkerende feest in goede banen te leiden door via de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees folders te verspreiden met regels volgens welke de massaslachting dient plaats te vinden: in een slachthuis door aantoonbaar vakbekwame slachters en onder toezicht van keuringsartsen. Het op eigen initiatief kelen van een schaap of geit op morsige achterbalkons is dus allang verleden tijd.

Schapen en geiten worden tegenwoordig meestal op het terrein van het slachthuis verhandeld, maar het is ook nog steeds mogelijk om zelf ergens bij een boer een dier op de kop te tikken en dat op eigen gelegenheid naar de offerplaats te brengen.

Dat deed Abdul in ieder geval, vorig jaar. En omdat hij in Marokko zelf ooit slachter was, en hij zich met een schaap goed op zijn gemak voelde, besloot Abdul met de bus naar het slachthuis te gaan. Nederlanders nemen toch ook gewoon hun hond in de bus? Dus kocht hij een strippenkaart en stempelde twee strippen voor hemzelf en twee voor zijn schaap. De buschauffeur evenwel was not amused. D'r uit met dat schaap!

Abdul moppert na in de klas. Als een hond in de bus mag, waarom een schaap dan niet? Zijn klasgenoten zijn het met hem eens. Liever een schaap in de bus dan een hond. Want honden zijn onreine vieze dieren.

Mijn verhaal over die grote hond die, terwijl zijn bazin in de keuken koffie zette, plotseling naast mij op de bank plaatsnam, kaarsrecht zittend, alsof ook hij op koffie wachtte, dat verhaal doet ze sidderen van schrik en walging, terwijl ik het zelf voornamelijk komisch vind.

Alle nieuwkomers haten honden. De tekst in hun boek over dierenliefde is aan hen dan ook niet besteed. Een hond, wat moet je daar nu mee?

,,Alle die poep op de stoep'', zegt Suhir.

,,Overal haren op die tapijt'', zegt Aïsha.

,,Die vieze tong die altijd wil likken'', zegt Samira. ,,Bah.''

,,Elke dag hondeneten kopen'', zegt Raif. ,,Dat kost veel geld.''

,,Vergeet de dierenarts niet'', zeg ik. ,,Die is ook niet gratis.''

Dat verbaast hen zeer. Moet je betalen voor een dierenarts? Zit een hond niet in het ziekenfonds?