Romme prolongeert wereldtitel met explosieve benen

Voor het eerst dit seizoen beschikte Gianni Romme gisteren tijdens de WK afstanden weer over ,,explosieve benen'', hij voelde het al bij het inrijden. In een bijnummer op de NK allround zette de Brabantse stayer twee weken geleden zijn wederopstanding in, gisteravond bekroonde de tweevoudig olympisch kampioen in Heerenveen zijn terugkeer aan de internationale schaatstop met een gouden medaille op de 5.000 meter.

,,Ik wist wel dat ik weer kon meedoen met de toppers, maar de eerste plaats is voor mij ook een verrassing'', zei Romme, die twaalfenhalve ronde op snel ijs nodig had om zijn seizoen goed te maken. Hangend over de stootkussens volgde Peter Mueller de winnende race. Vlak voor de WK werd bekend dat de Amerikaanse bondscoach van de Nederlandse sprintploeg volgend seizoen overstapt naar SpaarSelect, het team van Romme en Bob de Jong.

Schaatsbelg Bart Veldkamp en De Jong bleven binnen een halve seconde achter de wereldkampioen en wonnen achtereenvolgens zilver en brons. Europees- en wereldkampioen allround Rintje Ritsma werd voor het eerst in zijn carrière uitgefloten in Thialf. Hij eindigde als achttiende, bijna vijftien seconden achter de winnaar. Hoewel de Fries de enige was die in een pak met korte mouwen reed, werd de warmte in de uitverkochte hal hem te veel. Na zijn race vertrok Ritsma teleurgesteld naar zijn hotel, in de wetenschap dat zijn afgang een slechte generale was voor de 1.500 meter van vandaag.

Bob de Jong wist vlak voor de NK allround in Den Haag dat ploeggenoot Romme de vormcrisis te boven was. ,,Ik zag hem daar trainingsrondjes rijden met Martin Hersman, om de beurt reden ze op kop. Ik pikte aan en dacht, `wat is dit, wat gaat dat hard'. Mijn hartslag was toen 196, terwijl die hier op de vijf kilometer 201 was. Achteraf bleek dat ze met z'n tweeën drie kilometer volle bak hadden gereden. Ik heb toen tegen Romme gezegd dat ik hem niet meer bij kon houden. Toen wist ik dat het weer goed zat met Gianni. En je ziet dat hij het gevoel van vorig jaar weer terugheeft. Hij denkt niet meer na bij wat hij doet, hij rijdt gewoon.''

Romme zat er na afloop weer net zo stralend bij als vorige week toen hij in Inzell bij de wereldbekerwedstrijden op de vijf kilometer tweede was geworden achter Ritsma. Een week daarvoor reed hij op verzoek van de KNSB buiten mededinging mee op de vijf kilometer tijdens de NK allround. Daar liet hij als officieuze winnaar op die afstand zien dat hij weer terug was en dat leverde hem een startbewijs op voor de wereldbekerwedstrijden in Inzell. Op die baan in Zuid-Duitsland verzekerde hij zich met zijn tweede plaats van een startplaats op de vijf kilometer bij de WK afstanden.

Romme opende zijn vijf kilometer tegen de Duitser Frank Dittrich zoals hij dat gewend is, verschrikkelijk hard. De laatste keer dat hij dat in Thialf op die afstand deed, twee maanden geleden bij de EK allround, moest hij dat bekopen met een inzinking en een roemloze twaalfde plaats. Nu zat hij kort na de start al een seconde onder zijn eigen wereldrecord. ,,Toen ik mijn tijd zag, dacht ik, `nee, lul, wat doe je nou weer'. Zijn coach Ingrid Haringa maande hem het wat rustiger aan te doen en zijn ,,kop erbij'' te houden. Dat deed Romme met het gewenste resultaat.

Zonder zich op te blazen reed hij naar de winnende tijd van 6.29,39, een verbetering van zijn eigen baanrecord uit 1997. ,,Ik voelde me in Thialf al prettig vanaf het begin'', schetste Romme het contrast met zijn afgang van twee maanden geleden in dezelfde hal. ,,Nu genoot ik van elke minuut.'' Het boegeroep en de fluitconcerten van toen was hij al vergeten. ,,Dat hoor je al gauw als je niet zo goed presteert.''

Bart Veldkamp was tevreden met zijn zilveren medaille, temeer omdat de verschillen in de top van het klassement zo klein waren. Hij zegevierde na nek-aan-nekrace met De Jong. ,,Als je vroeger vier seconden achter de winnaar zat, kon je nog tweede of derde worden. Dat is er nu niet meer bij.'' Volgens Veldkamp worden de verschillen kleiner, ,,omdat je op die afstand hard weggaat en steeds meer schaatsers het tot de vijf kilometer kunnen volhouden, in tegenstelling tot de tien kilometer.''

In zijn ogen is `de vijf' geen stayersafstand meer. ,,Het is meer een kwestie van tempo maken. Maar wat is een stayersafstand: bij het langlaufen hebben ze her over de tien kilometer sprint. Het is maar net waarmee je het vergelijkt.'' Net als Ritsma had Veldkamp, die de vijf kilometer als een mooie vingeroefening voor de tien kilometer van morgen beschouwde, last van de warmte. ,,Toen ik over de streep ging, had ik het gevoel dat ik uit elkaar plofte. Maar Ritsma, die altijd meer last heeft van warmte, reed zowat in z'n onderbroek. Die moet toch veel koeling hebben gehad.''

Veldkamp, nu serieus over de inzinking van Ritsma: ,,In Inzell reed hij vorige week alles aan stront. Ik denk dat hij zichzelf daar heeft opgeblazen.'' En de winnaar, die had het ook warm. Maar bij Romme zal het de opwinding zijn geweest over z'n wereldtitel die zojuist hij met succes had verdedigd.