Regering dankzij stem uit dodencel

Het parlement van Moldavië heeft gisteren de regering van Ion Sturza zijn vertrouwen geschonken. Sturza kreeg de vereiste 52 stemmen in het 101 leden tellende parlement. In eerste instantie had de 39-jarige ex-zakenman en hervormer al eens een meerderheid in het parlement behaald van 51 tegen 50 stemmen. Maar het Constitutionele Hof bepaalde dat een meerderheid van 51 geen meerderheid was en dat die minimaal 52 stemmen moest bedragen. De stemming van gisteren won Sturza dankzij een stem uit een dodencel: de parlementariër Ilie Ilascu, die na de oorlog van 1991 tussen Moldavië en het separatistische pseudo-republiekje Transnistrië in dat laatste land wegens `terrorisme' ter dood werd veroordeeld, bracht zijn stem voor Sturza uit in de gevangenis van Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, waar hij nu al zeven jaar gevangen zit. De crisis in Moldavië begon met het aftreden van Sturza's voorganger Ion Ciubuc op 1 februari. (AFP)