`Premier Rwanda nam deel aan genocide'

Eerste minister Pierre-Célestin Rwigema, een van de Hutu-prominenten in het door Tutsi's gedomineerde bewind van Rwanda, wordt beschuldigd van deelname aan de genocide van 1994. Rwigema's naam staat in het dossier van een gerechtelijk vooronderzoek dat is ingesteld door de procureur van de hoofdstad Kigali, maar nog niet is afgesloten. Dat is gisteren gemeld door gerechtelijke bronnen in Kigali. De beschuldiging past in wat algemeen wordt gezien als een campagne om de Rwandese politiek te zuiveren van personen die een rol hebben gespeeld bij de volkerenmoord van vijf jaar geleden op Tutsi's en gematigde Hutu`s. Eerder deze week hebben de autoriteiten twee vooraanstaande leden van een Hutu-partij gearresteerd en heeft het Rwandese parlement vier leden geschorst op verdenking van `Hutu-extremisme'.

Het bewuste gerechtelijke vooronderzoek is eerder tegengehouden door de toenmalige minister van Justitie, Faustin Ntezyryayo, die op 2 januari is afgetreden. De bronnen die gisteren melding maakten van het onderzoek konden niet zeggen of het intussen is hervat. Premier Rwigema (43) wordt in het dossier beschuldigd van het uitdelen van wapens in Kigali tijdens de genocide. Bovendien wordt in het dossier de verdenking uitgesproken dat Rwigema in 1998 actief heeft samengewerkt met Hutu-rebellen die vechten tegen het regerende, door Tutsi's gedomineerde Rwandese Patriottische Front (RPF).

Charles Muligande, secretaris-generaal van het RPF, zei gisteren dat de vier parlementariërs van de grootste Hutu-partij, de Democratische Republikeinse Beweging (MDR), die eerder waren geschorst, is verzocht binnen 15 dagen hun ontslag aan te bieden. Premier Rwigema is voorzitter van de MDR. Het RPF, dat aanvankelijk louter bestond uit Tutsi-ballingen die de wijk hadden genomen naar buurlanden om te ontkomen aan vervolging door opeenvolgende Hutu-regeringen, viel in 1990 Rwanda binnen, maakte in juli 1994 een einde aan de slachting onder Tutsi's en gematigde Hutu's en nam vervolgens de macht over in Kigali. Daarop vormde het RPF een regering van nationale eenheid en nodigde alle partijen die niet waren betrokken bij de moordpartijen uit daaraan deel te nemen. Sindsdien heeft deze regering, geleid door een president en premier uit Hutu-kring, getracht het vertrouwen te winnen van de Hutu-meerderheid in het land en te werken aan nationale verzoening.

Rwigema geldt als gematigd en heeft zich voor en tijdens de genocide steeds afgezet tegen het Hutu-extremisme dat uitmondde in de volkerenmoord. (AFP, AP)