Pentium III toch niet veilig

Met een minuscuul stukje software heeft het Canadese bedrijf Zero-Knowledge Systems een computerprogramma van chipfabrikant Intel weten te kraken. Met het programma van Intel zou het persoonlijke identificatienummer van de nieuwe Pentium III-chip kunnen worden uitgezet. Maar Zero-Knowledge Systems, een bekend Internetbeveiligingsbedrijf uit Montreal, heeft nu laten zien dat malafide websitebeheerders toch aan Internetgebruikers het identificatienummer van de Pentium III-chip kunnen ontfutselen.

De onlangs geïntroduceerde Pentium III-chip is sinds januari het onderwerp van een heftige controverse tussen Intel en Amerikaanse consumentenorganisaties. Via het identificatienummer kan het surfgedrag van Internetgebruikers stap voor stap worden vastgelegd. Pc-bezitters kunnen het chipnummer niet zelf uitschakelen.

Na hevige protesten van consumentenorganisaties en Internetgebruikers tegen de privacyschending van de Pentium III-processor en een oproep tot een boycot heeft Intel een programma uitgebracht waarmee computerleveranciers die pc's met de nieuwe chip verkopen het persoonlijk identificatienummer kunnen uitzetten.

Intel dacht met dit programma het privacyprobleem van de Pentium III-chip definitief opgelost te hebben. Maar de 'hack' van Zero-Knowledge Systems, dat gespecialiseerd is in privacysoftware, toont aan dat Intel zijn belofte dat gebruikers ook met de Pentium III-chip veilig kunnen surfen niet nakomt.