Ook Samaranch geeft fouten toe

Tijdens de ,,belangrijkste vergadering uit de 104-jarige historie van het IOC'', woensdag en donderdag in Lausanne, zal voorzitter Juan Antonio Samaranch officieel om steun van de verzamelde IOC-leden vragen. Het gaat om een zogenaamde motie van vertrouwen tijdens een buitengewoon congres over corruptie bij het IOC. ,,Dit moet ik wel doen voor mezelf'', zei de 78-jarige Spanjaard in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. ,,Na 18,5 jaar voorzitterschap van het IOC en in mijn laatste termijn heb ik behoefte aan zekerheid rond mijn persoon. Alleen dan kan ik het IOC door deze zware storm leiden.'' Samaranch gaf voor de eerste keer toe dat ook hij de laatste jaren fouten heeft gemaakt. ,,Ik had eerder moeten concluderen dat de procedure voor de campagnes van de olympische kandidaat-steden moet veranderen. Dat is mijn grootste fout. Ik heb onderschat wat er allemaal kan gebeuren in deze campagnes. Geld, verleidingen, zwakheden, allerhande interesses. Hier is misbruik van gemaakt.'' (ANP)