One Nation verliest partijstatus

One Nation, de extreemrechtse partij van de Australische politica Pauline Hanson, is haar officiële status als politieke partij kwijt geraakt in de deelstaat Queensland. Dat heeft premier Peter Beattie van Queensland bekend gemaakt, nadat 5 van de in totaal 11 parlementsleden in de deelstaat zijn opgestapt uit onvrede over de partijleiding. Een zesde parlementslid is afgehaakt wegens ziekte.

Het verlies van de partijstatus betekent dat One Nation nu een aanmerkelijk kleinere overheidssubsidie krijgt voor haar parlementaire werkzaamheden: 800.000 Australische dollar (ongeveer een miljoen gulden) in plaats van 1,27 miljoen dollar over drie jaar. ,,Dat is nog meer dan genereus'', aldus premier Beattie.

Meer nog dan de financiële aderlating betekent het verlies van de partijstatus een grote psychologische klap voor de vroegere eigenaresse van een fish-and-shipswinkel in Ipswich. Pauline Hanson, berucht geworden om haar anti-Aziatische uitspraken en aanvallen op de positie van Aboriginals, boekte haar grootste succes toen zij vorig jaar juni bij verkiezingen in Queensland 23 procent van de stemmen achter zich kreeg. Maar in oktober kon One Nation geen doorbraak forceren bij de nationale verkiezingen, en verloor Pauline Hanson zelfs in haar thuisdistrict Ipswich. Eind deze maand staan verkiezingen in New South Wales op het programma. One Nation zal dan terugkomen, heeft de partij aangekondigd. (Reuters)