Mister Kletskous

Miss black of Bijlmer, mister striptease, prinses van de buurt: vergezochte verkiezingen zijn er tegenwoordig bij de vleet. En er komen steeds nieuwe, zeker ook door de digitale snelweg waar dagelijks verkiezingen plaatsvinden (babe van de dag, miss bikini).

Zo wordt vanavond in een Amsterdams café tijdens een bijeenkomst bekendgemaakt wie zich mister IRC van 1999 mag noemen. Ofwel de leukste, gezelligste, en meest geliefde mannelijke kletskous van de IRC (Internet Relay Chat).

Op een speciale webpagina werd de afgelopen drie weken lustig gestemd op chatters met nicks (bijnamen) als Knuffell18 en het wat frigide klinkende Frozen18. Meer dan honderd jongens werden door IRC'ers aangedragen voor de eretitel. Velen hiervan kregen slechts één stem, slechts een enkeling blijkt écht populair, zoals Rein|19 en Mike. Zo'n twintig fans hebben ze allebei. Bij het stemmen waren de chatters, voornamelijk rond de twintig, in de gelegenheid aan te geven wat ze zo in hun favorieten waardeerden. Te kiezen viel uit opties als `Een lekker ding', `Leuke ogen' en `Komt spontaan over'. Hieruit blijkt dat het niet blijft bij kletsen alleen: de jongens versturen elkaar foto's en ontmoeten elkaar ook in het echt. Maar bekendheid is geen garantie voor populariteit. De hoog scorende Mike blijkt na navraag vaker op bijeenkomsten te komen, de nog hoger scorende Rein|19 niet. Slechts een paar IRC'ers kennen hem. Dit zou te maken kunnen hebben met de omschrijving die initiatiefnemer Kam-Fong van de doorsnee chatters geeft. ,,Op IRC zijn ze altijd open en durven veel over zichzelf te praten. In het echt zijn ze vaak verlegen.'' Kam-Fong denkt niet dat een mister IRC-verkiezing de sfeer op de chatkanalen verpest, zoals nogal eens met de sfeer in een klas pleegt te gebeuren, naar aanleiding van de verkiezing van de meest populaire jongens en meisjes. ,,IRC is om te dollen'', zegt hij en ,,IRC'ers zijn sportief''. Hij verwacht dan ook niet dat er net als bij andere verkiezingen ook tranen van geluk zullen vloeien.

Zondagavond verschijnt een verslag op Internet. Pas dan zullen we ook weten wat de prijs is die mister IRC 1999 krijgt. Deze moet vanmiddag namelijk nog worden gekocht.

(sneksoog.xsnet.nu/ ~ kamfong)