Millenniumbaby brengt kraamhulp in de problemen

De pogingen om een millenniumbaby te verwekken bereiken de komende nachten hun hoogtepunt. ,,De tv-zender RTL-4 heeft er actie voor gevoerd, maar de programmamakers realiseren zich niet dat een groot aantal bevallingen rond de jaarwisseling tot gezondheidsschade bij moeder en kind kan leiden'', waarschuwt prof. dr. H. Kanhai, hoogleraar foetale geneeskunde in Leiden.

Kanhai wijst er op dat in Nederland altijd tussen de zeven en tien procent van de zwangerschappen met een kunstverlossing eindigt. Bij een plotselinge geboortepiek zal de hulpvraag de aanwezige capaciteit overtreffen, met als gevolg dat baby en kraamvrouw niet optimaal kunnen worden geholpen, aldus Kanhai.

Kanhai zegt dat de millenniumcommissie in zijn Leidse Academische Ziekenhuis de specialisten heeft verzocht het aantal opgenomen patiënten rond de komende jaarwisseling juist zo veel mogelijk te beperken, wegens de millenniumproblemen met microprocessor-gestuurde apparaten.

De laatste jaren is het aantal bevallingen in Nederland met 10.000 tot 15.000 per jaar toegenomen tot ongeveer 200.000. Kanhai: ,,Die stijging van ongeveer vijf procent leidt op veel verloskundige afdelingen in ziekenhuizen nu al tot capaciteits- en personeelsproblemen. Een bewust gecreëerde piek rond de jaarwisseling zal zeker tot problemen leiden. En het gaat niet alleen om ziekenhuiscapaciteit. Er is een structureel tekort aan verloskundigen.''

De Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (NOV) waarschuwde vorige week dat een millenniumbabyboom de kwaliteit van de zorg voor langere tijd in gevaar kan brengen. Een tijdelijke forse verhoging van de werkdruk kan door de thans beschikbare capaciteit van verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers en -verpleegkundigen niet worden opgevangen en die mensen kunnen ook niet meer worden opgeleid.

De NOV citeert met instemming minister Borst (Volksgezondheid) die onlangs op een millenniumcongres zei dat ,,een kind geen champagnefles is die je op bestelling ontkurkt bij een feestje''.