LIEFDESBRIEVEN VOOR DE SLAGER

Eigenlijk is het een omweg: liefdesverklaringen schrijven die over je slager, zijn vakmanschap en prachtvlees gaan en die aan mij opsturen. De slagers in Nederland weten niet half hoeveel er van ze wordt gehouden. Na mijn oproep om het adres van slagers op te sturen die zelf lekkere leverworst, bloedworst, paté, balkenbrij en wat al niet maken, bracht de postbode mij elke dag een stapeltje enthousiaste ontboezemingen. Charles Boissevain stopte zelfs een paar in plastic verpakte plakjes worst in de envelop die ik meteen met smaak opat. Jan Koehoorn schrijft over slager Krijgsman in Apeldoorn, die tussen de middag zijn ouderwetse pijpenla sluit om thuis een hapje te gaan eten en een tukje te doen. Deze slager maakt bijna alles zelf, heeft een vooroorlogse met eikenhouten krullen gevulde rookkast en snijdt vleeswaren en vlees af waar je bijstaat zodat je de dikte van de plakken zelf kunt bepalen. Anneke de Jong in Heemstede wijdt uit over de Eerste Haarlemse lamsslagerij, een familiebedrijf dat zo'n 100 jaar bestaat. Je kunt er behalve lamsleverworst wel 25 verschillende saucijzen met vlees van o.a. lam, geit, eend en fazant kopen. Blijf brieven, graag met toelichting, over uw favoriete slager en zijn huisgemaakte producten sturen naar Anne Scheepmaker, Keerngouw 3, 1151 BB Broek in Waterland. Wellicht valt er van alle adressen in deze rubriek een mini-reisgids te maken. Ik zie wel wat in zo'n Grand Tour langs Nederlandse slagers. Vandaag een variatie op een van oorsprong Engels recept voor zelfgemaakte verstopte worstjes: toad-in-the-hole. Bereiding: Meng ui, citroenschil, salie, ei, peper en zout door het gehakt. Voeg zoveel paneermeel toe als nodig is om er een stevige massa van te maken. Maak van dit gehakt kleine worstjes en braad ze in een mengsel van boter en olijfolie gaar. Doe de bloem, het ei en het zout in een kom. Voeg beetje bij beetje melk en water toe. Klop het tot een klontvrij beslag en laat het beslag 30 minuten rusten. Doe de worstjes met het braadvocht in een vuurvaste schaal. Giet het beslag op de worstjes. Zet de schaal, die niet te diep mag zijn omdat het beslag rijst, ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden Celsius.