Leve de KNSB!

Wat nou, coup tegen de schaatsbond? Bestond die bond dan nog? Bond van wat? Ik dacht dat de KNSB zichzelf had opgeheven, nadat er al zoveel doden en gewonden waren gevallen dat de vrees voor een ultieme genocide niet geheel was uit te sluiten. Iedereen was toch al lang weggegaan bij de schaatsbond. Rintje, Falko, Gianni, Marianne, Augustinus, stuk voor stuk bondsverlaters. Wat bleef waren drie oudere heren met zilvergrijze haren en een secretaresse. Een soort eregezelschap dat twee keer per maand verzamelen blaast rond de jeneverfles. Ze drinken en roken de avond uit, dromend over de stand van het ijs in vervlogen tijden. Wachtend op een blitz-bezoekje van Willem-Alexander omdat een moment van koninklijke aanwezigheid meestal gevolgd wordt door een lintje. En daar is het bondsbestuurders om te doen.

De KNSB is springlevend, te gek! En assertiever dan ooit. Dat nu ook coach Peter Mueller en zijn bende commercieel gaan, is voor KNSB-voorzitter Wim Schenk niet meer dan een incident. Easy riders noemt Schenk de commerciële ploegen. Hij heeft de commerciëlen ,,nog geen moment op een structurele visie kunnen betrappen.''

Schitterende bondstaal. Visie en Structuur zijn woorden met hoofdletters. Ze mogen alleen uitgesproken worden door kamerleden, door Jan Timmer en door bondsbestuurders. Als zo'n PR-mannetje van Sanex, Unit4 of SpaarSelect ze zou gebruiken, vallen ze uiteen in nietszeggende lettergrepen. Sterker, dan stinken de woorden.

De deftigheid van bonden en hun bestuurders kan mij nog steeds ontroeren. Er mogen in die statige cenakels veel declaratietijgers en hoerenlopers rondlopen, als ze het woord nemen denk je toch: hier spreekt de hogere mens. En daar kijkt een geboren knecht als ik van op.

Schenk: ,,Onze verplichting is het totale schaatsen op peil te houden. Een bond van duizenden leden laat zijn beleid niet dicteren door drie commerciële ploegen.'' Ik ben het met de heer Schenk helemaal eens. Het is goed dat tenminste nog iemand de moed van zijn overtuiging heeft. Sporters en hun aanhang horen in de taal van een mandement te worden toegesproken. Niet Sanex, het volk moet per delegatie laten weten waar de grenzen liggen van het algemeen belang. Ook daarom is te hopen dat de schaatsbond de allure van gezag en strijd nooit zal opgeven. Zeker in een land waar een jaar zonder Elfstedentocht een kerf in de ziel is, is een schaatsbond een kroonjuweel.

In de filosofie van Schenk zou het billijk zijn als ook Aegon een stap opzij zet. De reclamerechten van deze sponsor worden, naar verluidt, nogal autoritair bewaakt met de arrogantie van het monopolie. De klacht is vrij algemeen: Ton Elias, ooit bekend van radio en televisie, regeert de hele schaatswereld. Nou is die Elias een vrij imposante verschijning. Als ik mij goed herinner heeft hij zowat alle bobo's te lande wel eens van mediatraining voorzien. Daar heeft een lichtjes bevroren onderwijzer als Wim Schenk niet van terug. Sanex weg, Aegon weg, Elias weg, dan pas kan het echte feest beginnen.

Waarom zouden schaatsers gesponsord moeten worden? Schaatsen is geen sport, het is een circus met veel carnaval. De NOS krijgt er niet genoeg van om het gekkenhuis van Thialf in beeld te brengen. Laat de NOS dan ook de artiesten betalen. Dat hoeft niet eens een aalmoes te zijn. Cruijff heeft ook een miljoenencontract.

Schaatsen doe je voor de romantiek, niet voor het geld. Ik heb niet vaak op het ijs gestaan, maar een vriend vertelde me laatst dat zijn schaatsavonden de parels van zijn jeugd waren.

Rintje rijdt nu wel in een Porsche, zegt u. Het is hem van harte gegund. Alleen, Rintje heeft geen hoofd voor een Porsche. Rintje is een Jeepman. Hond op de achterbank. En de rijder zelf in een containerbroek van zwaar ribfluweel, een dubbelgebreide trui van moeder, een sjaal zo grijs als een dweil. Geen streepje Sanex. Nimmer, nergens. Als hij - voor de overleving - zo nodig gesponsord moet worden, dan alleen door pruimtabak.