Hof eist vier jaar cel in zaak-Picornie

Tegen de 21-jarige Feyenoord-supporter Franky L. alias `de man met de hamer' is gisteren voor het Amsterdamse hof vier jaar gevangenisstraf geëist wegens het medeplegen van doodslag op Ajax-supporter Carlo Picornie.

Procureur-generaal Y. Kruyer eiste in hoger beroep eveneens vier jaar tegen de Feyenoord-supporter Marco P. wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van de Ajax-supporter, die bij de massale vechtpartij bij Beverwijk in maart 1997 om het leven kwam. De eisen komen overeen met de straffen die de rechtbank in Haarlem vorig jaar aan de twee Feyenoord-supporters oplegde.

Het hoger beroep tegen Franky L. en Marco P. is enkele maanden aangehouden, nadat het gerechtshof in november van het vorige jaar besloot de videobeelden die een camera van Rijkswaterstaat van de vechtpartij maakte opnieuw te laten onderzoeken. De videobeelden laten op de achtergrond vier mannen zien rond Picornie, die aangeslagen op handen en knieën rondkruipt.

Het onderzoek bracht geen nieuw licht in de zaak van de twee Feyenoord-supporters, zo bleek gisteren tijdens de zitting voor het Amsterdamse gerechtshof. Volgens P. Hollander, hoogleraar bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam, is op de beelden te zien dat één van de vier mannen geweld tegen Picornie gebruikt. Dit valt volgens Hollander af te leiden aan de snelle kniebuiging van de man, die er op zou duiden dat de man ,,een krachtige beweging met zijn romp of armen'' maakt.

De Feyenoord-aanhanger die steekt of slaat, heeft vlak daarvoor en erna een staafvormig voorwerp van ongeveer vijftig centimeter in zijn handen, zo concludeerde I. Gerards van het gerechtelijk laboratorium. Wie de vier mannen zijn, is echter nog steeds niet duidelijk. Een politieman die de beelden in opdracht van het hof opnieuw bekeek, heeft niemand kunnen identificeren.

Volgens het openbaar ministerie staat vast dat Franky L. Ajax-supporter Picornie met een klauwhamer op het hoofd heeft geslagen. Op de hamer, die direct na de vechtpartij door de Mobiele Eenheid in de auto waarin Franky L. zat werd aangetroffen, zaten bloedsporen van Picornie. L. had twee weken daarvoor, bij een bijna-treffen tussen Feyenoorders en Ajacieden op de A10, met diezelfde hamer lopen zwaaien.

Feyenoord-supporter Sydney T. verklaarde verder dat Franky L. tegen hem had gezegd dat hij met de hamer ,,helemaal los'' was gegaan. L. heeft echter altijd volgehouden dat hij niet geslagen heeft, maar de hamer voor het treffen bij Beverwijk heeft weggegooid. De hamer zou hierna door een andere Feyenoord-supporter zijn teruggebracht. A. van der Biezen, de raadsman van Franky L., eiste in zijn verweer vrijspraak voor zijn cliënt. Volgens Van der Biezen is de getuigenis van T. onbetrouwbaar.