Het turnpakje van Shannon Miller

Klein en fijn was ze, little miss magic. Negentien jaar, 1 meter vijftig lang en licht als een veertje. Op een mooie zomerdag in juni 1996 bracht ze zowat alle Amerikanen in extase met haar vrolijke sprongetjes en gewaagde koprolletjes en salto's op de evenwichtsbalk. In het volgepakte Georgiadome van Atlanta keken ruim 30.000 mensen ademloos toe hoe Shannon Miller haar oefening ten uitvoer bracht. Na de slotsprong barstten de toeschouwers uit in een ongekende euforie. Ze juichten en applaudisseerden zoals ze nog nooit hadden gedaan. De altijd omstreden turnjuryleden konden er niet onderuit, het kleine meisje uit Edmonton, Oklahoma, had ook hun hart gestolen. Het ontbrak er nog maar net aan dat ze Shannon Miller een tien gaven voor haar kunstje op de smalle balk. Eindelijk had de trippelkoningin dan een gouden medaille veroverd. Ze was al tweemaal wereldkampioen, ze had al twee zilveren medailles behaald en drie bronzen. Een dag later won ze weer goud, nu met het Amerikaanse team. Maar in de strijd om de allroundtitel ging het net als met de andere Amerikaanse meisjes mis met Miller. Ze viel, stond op en viel weer, tot verdriet van alle Amerikanen inclusief president Clinton, zijn vrouw en zijn dochter. Het was uit met de pret. Little miss magic had haar toverstaf laten vallen.

Aflevering 10 in de serie over helden van deze eeuw.