Grieken onderzoeken affaire-Öcalan

Het Griekse parlement heeft gisteren een onderzoek gelast naar de rol van Griekse politici en hoge ambtenaren in de zaak-Öcalan. De Koerdenleider werd vorige maand door Turkse geheimagenten gearresteerd in de Griekse ambassade in Nairobi. Het besluit voor de benoeming van een parlementaire onderzoekscommissie komt een dag nadat een juridische commissie heeft voorgesteld achttien mensen te vervolgen op verdenking van verschillende misdrijven, variërend van het in gevaar brengen van de Griekse internationale betrekkingen tot valsheid in geschrifte. Sympathisanten zouden de Koerdische leider hebben geholpen vanuit om Rusland Griekenland binnen te komen en zouden vervolgens de Griekse regering daarvan op de hoogte hebben gesteld. De regering probeerde wanhopig onderdak voor Öcalan te vinden en toen dat mislukte werd hij naar de Griekse ambassade in Nairobi gebracht, vanwaar hij twaalf dagen later werd overgebracht naar Turkije. Öcalan zelf wordt er door de juridische commissie van verdacht met valse papieren Griekenland te zijn binnengekomen. (AP, Reuters)