Eurovisie democratie

Het stokoude Eurovisiesongfestival vernieuwt. Er wordt van alles aan gedaan het grote publiek vast te houden. Vorig jaar al werd de televoting geïntroduceerd: de kijker bepaalt wie wint. Dit jaar is voor het eerst de taal vrij, zodat veel meer, zo niet uitsluitend, in het Engels zal worden gezongen.

In Nederland ontstond wat opschudding over de beslissing dat deelnemers niet meer in hun landstaal hoeven te zingen. Volgens Kamerlid Boris Dittrich (D66) heeft de Nederlandse taal en identiteit het moeten afleggen tegen commerciële overwegingen van bijvoorbeeld platenfirma's. En dat, terwijl het Eurovisiesongfestival mede wordt betaald door publieke omroepen.

Vreemd is dat men zich veel minder druk lijkt te maken om het feit dat de NOS het nationale songfestival minder democratiseert dan de Europese variant. De stem van de vakjury is nog steeds even zwaar als die van de publieksjury en dat de smaak van de twee jury's uit elkaar kunnen lopen, bleek vorig jaar al. Bovendien zijn vijf van de kandidaten door de NOS uitgenodigd om deel te nemen aan het liedjesfestival. De andere helft werd onder leiding van songfestivalgoeroe Willem van Beusekom in opdracht van de NOS geselecteerd uit 227 inzendingen.

Een woordvoerder van de NOS zegt dat de publieke omroep niet van plan is de jurering aan te passen. ,,We vinden het ook belangrijk om mensen uit de wereld van de lichte muziek hun mening te laten geven''. Hij zegt overigens dat de NOS het nationale songfestival écht wel vernieuwt. Was bij het eurovisiesongfestival telefonisch stemmen vorig jaar pas mogelijk, in Nederland kon dat al drie jaar.

Nationaal Songfestival. Zondag, Ned.2, 20.55-22.10 en 23.15-24.00u.

Deelnemers: 1 All MiXed Up met Forever Night and Day; 2 Tamara met Coming Home; 3 Colours met Positivity; 4 Jane met Dreams; 5 All of Us met Maybe Love; 6 Donya met Before the Clock Strikes Twelve; 7 Double Date met Email to Berlin; 8 Roger Happel met Where is the Time; 9 DeAnté met We Don't Live too Long; 10 Marlayne met One Good Reason.

    • Lukas Keijser