EPO gemeengoed bij renners Gewiss

In 1994 en `95 hadden wielrenners van Gewiss een te hoge hematrocrietwaarde. Dit blijkt uit publicaties van de Italiaanse krant La Repubblica en de Franse L'Equipe. Een hematocrietwaarde boven de 50 procent kan duiden op het gebruik van EPO (bloeddoping). e Deense tv-zender DRTV bracht in januari al aan het licht dat Bjarne Riss in zijn tijd bij Gewiss in de zomer van 1995 een hematroctietwaarde had van 56,3 procent, ruim 6 procent boven de toegelaten limiet die door de internationale wielerunie UCI is gesteld. Op 14 januari van datzelfde jaar zou hij nog een waarde van 41,1 procent hebben gehad. Riis heeft de cijfers weerlegd en verklaarde nooit dope te hebben gebruikt. De toenmalige Gewiss-verzorger Engenio Capodacqua heeft in La Repubblica echter een belastende verklaring afgelegd. Vrijwel alle renners van Gewiss onder wie Berzin, Gotti, Minali en Furlan kregen volgens em EPO voorgschreven. (ANP).