El Al had in '92 al alle papieren

De Israelische luchtvaartmaatschappij El Al heeft vrijwel direct na de ramp in de Bijlmer in 1992 de beschikking gekregen over de volledige vrachtdocumentatie. Dit heeft de parlementaire enquêtecommissie gisteren na afloop van het laatste verhoor bekendgemaakt.

Twee rechercheurs van de Economische Controle Dienst (ECD) hebben hierover gerapporteerd aan de commissie na een onderzoek bij een Israelisch expeditiebedrijf in New York. De commissie beschikt evenwel nog niet over de daar gevonden stukken.

Voorzitter Th. Meijer liet blijken weinig waarde te hechten aan de uitspraak van het hoofd van de Israelische burgerluchtvaart A. Yarkoni, donderdag, dat de verzamelstaat van de niet eerder gedocumenteerde 20.000 kilo vracht pas onlangs boven water is gekomen. ,,De ECD-rechercheurs hebben informatie van de advocaat van het Israelische expeditiebedrijf dat alle stukken daar twee keer zijn gekopieerd en naar El Al gestuurd'', aldus Meijer.

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) vertelde de commissie dat zij ,,heel erg boos'' is geworden toen ze half januari op het ministerie werd geconfronteerd met de banden van de verkeersleiders op Schiphol. Die krijgen daarop informatie over de lading van een El Al-medewerker en besluiten om dat `onder de pet te houden'. ,,De verkeersleiders waren ambtenaar en begingen een doodzonde'', aldus Netelenbos, die een aantal van hen op non-actief had laten zetten.

Het bestuur van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft besloten het verlof van de drie verkeersleiders te beeindigen. Ook topambtenaar J. Weck hervat zijn werk op het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De toenmalige Israelische ambassadeur M. Bavli verklaarde desgevraagd dat hij op 4 oktober 1992 rond middernacht ex-minister Van den Broek van Buitenlandse Zaken telefonisch heeft gesproken. Van den Broek verbleef toen in Luxemburg. De ambassadeur bood aan om een Israelische reddingsbrigade met honden naar de Bijlmer te sturen. Als vervolg op dit gesprek heeft Bavli de volgende morgen om een uur of zeven toenmalig premier Lubbers gebeld en hem hetzelfde aanbod gedaan. Beide oud-bewindslieden hebben dit contact tegenover de voorzitter van de enquêtecommissie ontkend. Bij twee betrokkenen van de Bijlmerramp is opnieuw een auto–immuunziekte vastgesteld. Veertien mensen kampen nu met een dergelijke ziekte.

HOOFDARTIKEL7