Een receptie

Door de bossen van Lage Vuursche rijdt een huifkar, getrokken door `zware Belgen'. Onderweg springt een heks het bospad op met onheilspellende boodschappen. De koetsier vertelt zijn passagiers over spannende avonturen. Als de kar de open plek bereikt, schalt de muziek van troubadours hen tegemoet. In de boom zit een waarzegster klaar. Deze scène komt niet uit een sprookje. Het is een voorbeeld van een feestje ter gelegenheid van een jubileum, in plaats van een receptie.

,,We willen iets aparts.'' Die wens hoort Inez Coolen regelmatig als mensen er over denken om een receptie of borrel te organiseren. De mogelijkheden die zij biedt met haar bedrijf `De Ierse Trek' valt in de categorie `iets aparts'. ,,Het gaat om de combinatie, want in principe zijn de losse onderdelen van het feest eeuwenoud: eten, een ritje met paard en wagen, een feesttent. Zodra je al die ingrediënten bij elkaar voegt, zijn mensen heel erg verrast'', vertelt Coolen.

Twee jaar geleden begon `De Ierse Trek' met de feestelijke uitjes op locatie. Al gauw bleek het bedrijf te voorzien in een groeiende vraag. Dat mensen steeds vaker het traditionele zaaltje met de bittergarnituur inruilen voor een persoonlijke en gedurfde `receptie' is niet alleen Coolens bevinding. Het Horeca Adviescentrum in Utrecht ziet een duidelijke toename in de keuze voor themaborrels of theaterfeesten. ,,Dat wil overigens niet zeggen dat de traditionele zalenverhuurder verdwijnt'', meent H. Simons van het adviescentrum.

Het huren van een zaal met bediening en catering is over het algemeen de meest voordelige manier om een receptie of borrel te geven. Zelfs een borrel thuis inclusief een hapje eten, komt volgens Brenda van Dam van het Nibud al gauw op dertig tot veertig gulden per persoon. Voor hetzelfde geld bieden zalenverhuurders arrangementen voor een paar uur borrelen inclusief consumpties en kleine hapjes of een buffet. Het is wel handig ook even te letten op bijvoorbeeld de schoonmaakkosten, die zijn vaak niet meegeteld in de berekening.

Toch kiezen veel mensen voor een receptie aan huis. Volgens Mr. Moto, een Japanse thuiscateraar uit Hilversum, is de persoonlijke sfeer van de eigen woning in trek. Sinds 1997 verzorgt dat bedrijf de catering en aankleding op locatie. Vooral de sushibar, met een kok die de rauwe vishapjes ter plekke klaarmaakt, is populair. ,,Het past in de hype van gezond eten én het is nog steeds iets exclusiefs''. Mr. Moto rukt ook uit met Teppan Yaki-tafels, grote bakplaten, en complete Japanse buffetten. Het personeel serveert de hapjes in kimono uit. Voor een drie uur durende receptie inclusief sushi, kok en drankjes rekent de cateraar tussen de 50 en 75 gulden per persoon.

Om een thema, bijvoorbeeld `caribbean party', ook in het interieur door te voeren is het mogelijk een decorentertainers in te schakelen. Een decordoek van tien bij drie meter met daarop een zonovergoten palmstrand kost 350 gulden per dag. Een losse palmboom komt op 25 gulden.

Tijdens de traditionele receptie is vaak een bandje of muzikant aanwezig om ,,het geheel muzikaal te omlijsten''. Bij sommige alternatieven staat theater of muziek juist centraal. Dol drama op locatie organiseert theaterfeesten, waarbij alle gasten een rol spelen. Rond de thema's geld, macht en liefde bedenkt het bedrijf verhalen waarin persoonlijke gegevens van de jubilaris of jarige zijn verwerkt. In sommige gevallen improviseren feestvierders het hele weekend door in bijvoorbeeld een middeleeuws kasteel compleet met passende spijzen en dranken. Een bewerkelijke optie met hoge kosten. Een korte dramaborrel komt al gauw op 100 tot 150 gulden per persoon.

Even verrassend, maar iets voordeliger is een receptie op het strand. In Aalsmeer bevindt zich een reusachtige `indoor-beach', zonder zee weliswaar. Het is mogelijk een privé-terras aan de boulevard te bespreken en tropische cocktails te drinken of een barbecue te houden. In korte broek, het is altijd lekker weer, kunnen de gasten het terras even verlaten om te skaten, te volleyballen of de klimmuur te proberen. Voor een verblijf van vijf uren, tien consumpties en wat kleine hapjes kost het strand ongeveer zestig gulden per persoon.

Niet alleen verandert de aard van de traditionele receptie of borrel, de reden om een feestje te geven is ook verruimd. ,,Mensen hebben meer geld te besteden en dat uit zich in een uitbundige levensstijl. Bovendien stappen ze af van het geijkte'', meent Y. Dikkerboom van `De vijf sterren', een ontbijt- en partyservice. De laatste jaren zijn vooral de ontbijtfeestjes populair. Het bedrijf serveert ontbijt uit alle windstreken aan huis, inclusief drankjes, borden en bestek. Een Spaans Cava-ontbijt met onder andere gevulde parmaham- en rosbiefrolletjes, vers fruit, kwark en een bos bloemen komt op bijna tachtig gulden persoon. Hierbij geldt: Hoe meer ontbijters, hoe goedkoper.

Een helemaal nieuw feest is de kraamreceptie. Volgens Dikkerboom is dat een trend aan het worden. ,,Veel ouders willen niet meer continu bezoek, maar geven liever één keer een groot feest'', zegt Dikkerboom. Hij verzorgt zeker twee keer per maand zo'n receptie bij mensen thuis, compleet met beschuit met muisjes. Een prijsopgaaf is er niet, omdat ieder kraamfeest op maat samen te stellen is.