Contactgroep bijeen na `nee' van Miloševic

In een laatste poging een uitweg te vinden uit de impasse over het vredesplan voor Kosovo komen de leden van de Contactgroep voor voormalig Joegoslavië morgen in Parijs bijeen voor overleg.

Een dag later worden de strijdende partijen uit Kosovo in Parijs verwacht om verder te praten over het plan dat vorige maand in Rambouillet werd besproken.

De Joegoslavische president, Slobodan Miloševic, heeft gisteren in een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse zaken Igor Ivanov voet bij stuk gehouden dat hij geen buitenlandse troepen zal accepteren in Kosovo. De stationering van een vredesmacht van de NAVO is een belangrijk onderdeel van het vredesplan van Rambouillet.

Intussen lijkt de kans dat de Albanezen het plan zullen ondertekenen te groeien. De Albanezen zijn echter nog steeds verdeeld. De gematigde leider Ibrahim Rugova noemde het vredesplan gisteren ,,definitief''. In Priština verklaarde hij dat de tijd voor onderhandelingen voorbij was. ,,We zullen naar Parijs gaan om [het akkoord] te tekenen''.

In een verklaring liet het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) echter weten het vredesplan niet te beschouwen als ,,de oplossing die wij het liefst zouden willen'' [namelijk onafhankelijkheid]. Maar er werd aan toegevoegd dat in het plan ,,niet alle deuren voor de toekomst gesloten worden''. In de verklaring werd nadrukkelijk gewezen op de noodzaak voor de Albanezen in Kosovo om ,,samen te werken met de internationale gemeenschap''.

Mochten de Albanezen het plan accepteren, dan neemt de kans op militaire acties tegen Servië toe. In een gezamenlijke verklaring herhaalden de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk donderdag hun dreigement aan beide partijen dat ze moeten instemmen met het voorstel van Rambouillet, ,,inclusief het militaire deel''. Een partij die zich daartegen blijft verzetten draagt daarvoor volgens de verklaring zelf de verantwoordelijkheid. ,,Wij zijn bereid alle noodzakelijke consequenties te aanvaarden'', aldus de verklaring.

In Kosovo gaan intussen de gevechten gewoon door. Rebellen van het UÇK zouden gisteren in het noordwesten een Servische politieman hebben gedood en twee anderen gewond. Internationale waarnemers van de OVSE hebben een Servische tankdivisie vanuit Priština in noordwestelijke richting zien vertrekken, ook meldden ze mortiervuur in de grensstreek met Macedonië. (AFP, AP, Reuters)