Britten in conflict met Congo

Groot-Brittannië heeft gisteren de ambassadeur in Congo-Kinshasa teruggeroepen voor consultaties. Congo heeft donderdag vijf Britse diplomaten uitgewezen wegens `spionage'. De vijf, die volgens Londen ,,logistiek onderzoek'' deden voor een eventuele evacuatie van ambassadepersoneel, waren zondag gearresteerd. ,,We nemen de situatie in Congo zeer serieus en beraden ons op een antwoord'', aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. De autoriteiten van Congo en Zimbabwe stellen een onderzoek in naar een mogelijke connectie tussen de `spionage-activiteiten' van de uitgewezen Britse diplomaten en `wapensmokkel' door drie Amerikanen, die zondag werden gearresteerd in Zimbabwe met militair materiaal in hun bezit. In de oorlog tussen de Congolese regering, die wordt bijgestaan door militairen uit Zimbabwe, en rebellen in Oost-Congo vechten aan beide zijden huurlingen mee. (AP, Reuters)