Bonden verdeeld over bank-cao

De vakbonden in het bankbedrijf zijn ernstig verdeeld over het loonbod van de werkgevers. Drie bonden hebben gisteren het `eindbod' van de werkgevers, dat neerkomt op 3,5 procent loonsverhoging voor vijftien maanden, afgewezen. Maar FNV Bondgenoten gaat het voorstel neutraal voorleggen aan de leden.

,,De leden moeten beslissen of het voldoende is'', zegt woordvoerder H. Gorter van FNV Bondgenoten. ,,Alle vier de bonden zijn verdrietig. Ook wij zijn niet enthousiast over het loonbod, maar we leggen het neutraal aan de leden voor omdat het bod in totaal om 17 elementen gaat.

Vakbond De Unie is woedend op FNV Bondgenoten. ,,De bond laat haar eigen leden in de steek. Die willen ook een hogere loonsverhoging'', zegt onderhandelaar E. van de Rijdt van De Unie stellig.

De Unie en de kleinere CNV Dienstenbond en de BBV staan met de rug tegen de muur. Gaan de FNV-leden akkoord met de eindbod, dan hebben de drie tegenstanders het nakijken. Werkgeversonderhandelaar J. Ruiter kan de komende twee weken rustig achteroverleunen. De drie bonden zullen hun pijlen niet richten op de bankwerkgevers maar op de dissidente Bondgenoten. Acties zullen er voorlopig dan ook niet komen. Actievoeren is sowieso een moeilijke gelegenheid bij de banken.

Vorige week zaterdag stonden de bonden nog schouder aan schouder op een grote manifestatie in Amsterdam.

De bonden eisen een loonsverhoging van 4,5 pct per 1 januari '99.''

De werkgevers zijn bereid de lonen voor de 120.000 bankwerknemers per 1 juli te verhogen met 3 procent. Op 1 januari 2000 komt daar nog eens 0,5 procent bij.