Andere golflengte

Het onlangs gespeelde Forbo-Krommenie Internationale Viertallentoernooi, waarover ik u vorige week al berichtte, was van buitengewone klasse. Vrijwel de gehele wereldtop was in het Kurhaus aanwezig. Het aanbod aan kwalitatief goed spelmateriaal was navenant. Als nabrander van het Forbo volgen hier nog twee mooie spellen. Eerst Zia Mahmood. De fameuze Amerikaanse-Pakistaan was te elfder ure opgetrommeld om met de al even bekende Gabriel Chagas voor Brazilië (!) uit te komen in de Forbo-Krommenie Nations Cup. Brazilië eindigde in dit door China gewonnen vierlandentoernooi als laatste. Dat kwam onder andere omdat het oningespeelde paar Chagas-Mahmood nog al eens op een andere golflengte zat. Maar als Zia het alleen moest opknappen, vlotte het wel. Nations Cup, Nederland-Brazilië:

Noord gever

Noord

Allen kw.

♠ A 3

♡ H 9 7 2

♦ 9 8 4

♣ B 7 5 4

West

Oost

♠ B 9 5 2

♠ 8

♡ A V 6

♡ 10 8 4 3

♦ 6 3 2

♦ H V 10 7 5

♣ V 8 3

♣ 10 6 2

Zuid

♠ H V 10 7 6 4

♡ B 5

♦ A B

♣ A H 9

Vincent Ramondt zat voor Nederland als zuid in 4♠. De ruitenstart liep via de vrouw naar het aas van de leider, die drie hoge troeven incasseerde en west met de vierde schoppen aan slag bracht. De verdediging incasseerde achtereenvolgens ♦H en ♡A en speelde harten door, waarna zij nog een klaverenslag binnenkreeg; 4♠ -1.

Op de andere tafel speelde Zia Mahmood als zuid eveneens 4♠. Ook hij kreeg ruiten uit, voor de vrouw en zijn aas. Zia speelde onmiddellijk ♡B voor, door west met het aas genomen. De nagespeelde ruiten nam oost met de heer en het klaverenvervolg was voor Zia's aas. Nu volgde schoppen naar het aas en – met vooruitziende blik – een ruiten getroefd in de hand. De leider incasseerde troefheer, ♡H en troefde een harten in de hand, waarna hij west in een van de zwarte kleuren kon placen. Zia koos voor ♣H en klaveren na, zodat west in de ♠V10 mocht spelen; 13 imps winst voor Brazilië.

Inderdaad kon west, Bart Nab, Zia down spelen door ♡B te dekken met de vrouw. Oost kan dan in harten en ruiten aan slag komen om door de klaveren te spelen. Zia had dit op zijn beurt kunnen voorkomen door in slag twee niet ♡B te spelen, maar ♦B of een kleine harten uit zijn hand.

Voor het Nederlandse viertal Oltmans was geen hoofdprijs weggelegd in de Forbo-Krommenie International Teams. Eén van de spelers van het team, Chris Niemeijer, gaf in de A-finale evenwel zijn visitekaartje af in onderstaande probematische manche:

Zuid gever

Noord

Allen kw.

♠ 4

♡ A V 9 4 3 2

♦ A H 10 3

♣ H 3

West

Oost

♠ 6 2

♠ H V B 8

♡ B 10 7 6

♡ H 8 5

♦ 6 2

♦ 7 5 4

♣ A B 9 7 2

♣ V 8 6

Zuid

♠ A 10 9 7 5 3

♡ -

♦ V B 9 8

♣ 10 5 4

West

Noord

Oost

Zuid

Bomhof

Niemeijer

2♦1)

pas

2♡2)

pas

2♠3)

pas

3♡

pas

3♠

pas

4♠

dbl

pas

pas

pas

pas

1) Multi, 2) non-forcing relay, 3) weak two schoppen.

Niemeijer zat als zuid in 4♠ gedoubleerd. De ruitenstart nam hij op tafel en speelde troef. Oost blokte met de boer, de leider nam het aas en speelde ♠10 voor de vrouw van oost, die klaveren vervolgde voor het aas van west. De nagespeelde klaveren was voor dummy's heer. Op ♡A verdween de derde klaveren, een harten werd getroefd in de hand, waarna naar dummy werd overgestoken door het spelen van ♦9 naar de tien. Nog een harten getroefd, deed ♡H tuimelen. De tafel kwam aan slag met de derde ruiten, waarna oost in de coup zat. Deze had nog ♠H8 plus een klaveren en zuid had over ♠97 plus ♦B. Uit dummy werd de hoge ♡V voorgespeeld, zodat oost alleen nog maar troefheer binnenkreeg. Een prachtig voorbeeld van een troefinkortende speelwijze.