WANDELINGETJE

– George Jones, een van Amerika's beroemdste countryzangers, herstelt goed van de verwondingen die hij opliep toen hij precies een week geleden in zijn woonplaats Nashville met zijn Toyota Lexus tegen een betonnen brugrailing reed. Het duurde anderhalf uur voor de 67-jarige countryzanger uit het autowrak kon worden bevrijd. Vervolgens werd hij naar de intensive care-afdeling van een plaatselijk ziekenhuis gebracht. Jones had een gescheurde lever, een dichtgeklapte long en inwendige bloedingen. Tot woensdag kon hij slechts met een ademhalingsapparaat in leven blijven, maar nu ademt hij weer op eigen kracht.

,,Het is voor hem geen wandelingetje in het park geweest'', was het commentaar van dokter Virginia Eddy van het Vanderbilt Medical Centre in Nashville. ,,En hoewel hij elke dag vooruit gaat, is het een strijd.''

RUKKER - De Amerikaan Peter Jeffrey (45), hoogleraar muziek aan de Princeton University, heeft een proces aangespannen tegen de Amerikaanse popgroep The Smashing Pumpkins. Hij stelt The Smashing Pumpkins verantwoordelijk voor de gehoorbeschadiging die hij in 1997 opliep, toen hij samen met zijn 12-jarige zoon, een concert van de groep bezocht. De hoogte van de schadevergoeding die Jeffrey van de groep eist is onbekend, maar in vergelijkbare processen in Amerika ging het nooit om minder dan miljoenen dollars. Ook de impresario die het concert heeft georganiseerd, en de fabrikant van oordoppen heeft de in Gregoriaanse gezangen gespecialiseerde Jeffrey aangeklaagd.

Sinds bekend werd dat hij een proces voert tegen de popgroep, krijgt hij elke dag een stuk of twintig e-mails en telefoontjes met gescheld van fans, vertelde Jeffrey dinsdag. Rukker en stommeling zijn nog de vriendelijkste kwalificaties die de fans gebruiken, aldus Jeffrey. ,,U behoort nu tot de idioten die McDonald's vervolgen wegens het zetten van te hete koffie. U moest zich schamen'', e-mailde een fan uit Liverpool. Volgens Jeffrey kan hij door de beschadiging zijn beroep niet meer naar behoren uitoefenen.

CONDOOMS – De onthulling dat de Amerikaanse ex-stagiaire Monica Lewinsky tijdens de Clinton-affaire een abortus heeft gehad omdat ze ongewenst zwanger was geworden van een Pentagon-employé, sluit aan bij de bevinding van een recent onderzoek in de VS dat in dat land weinig aan voorlichting over anticonceptie gedaan wordt. Om die reden wil The Kaiser Family Foundation, die zich met geboortecontrole en familieplanning bezighoudt, dat er op de televisie vaker verwezen wordt naar de voordelen van veilig vrijen. De meeste jongeren in de VS steken hun kennis over seks op van de tv, aldus Vicky Rideout van de stichting. In 56 procent van alle tv-programma's in Amerika komt seks of een verwijzing naar seks: flirten, kussen, of scènes in bed. Maar in slechts 9 procent van dergelijke scènes komt anticonceptie ter sprake. De Kaiser Foundation wil daarom graag dat er op tv meer verwezen wordt naar veilig vrijen: ,,We vragen niet veel. Een shot van een condoom op een nachtkastje is al genoeg om de boodschap over te brengen'', zei Rideout onlangs.

De Nederlandse bisschoppen ruziën nog over de vraag of het condoom in Afrika als middel tegen aids gepropageerd mag worden, zoals mgr. Muskens bepleit had. Mgr. Simonis benadrukte deze week dat de katholieke kerk anticonceptie, dus ook het condoom, als een kwaad beschouwt. Als men bij natuurvolkeren (hij doelde op Afrikanen) condooms propageert, neemt volgens hem bij hen alleen de promiscuïteit toe, en dat vergroot de kans op verspreiding van aids weer.

Samenstelling Bernard Hulsman en Paul Steenhuis.